DEMET İLCE / MUHABİR
20'li ve 30'lu yaşlarınızda bebek sahibi olmanın başlıca artılarını ve eksilerini inceledik, böylece anne olmanız için en iyi zamanın ne zaman olduğuna karar verebilirsiniz.
20'Lİ YAŞLARDA DOĞUM YAPMANIN AVANTAJLARI
1. Siz en doğurgansınız, dolayısıyla hamile kalma şansınız en yüksek
25 yaşındayken, 3 aylık denemeden sonra hamile kalma olasılığınız (yaklaşık %20), 35 yaşına geldiğinizde (yaklaşık %12'ye düşer) olduğundan daha yüksektir. Kadınlar sahip olabilecekleri kadar yumurtayla doğarlar, yaklaşık 1 milyon. Doğurganlık 32 yaş civarında yavaş yavaş azalmaya başlar ve bu düşüş 35 yaşından sonra daha da hızlanır. 37 yaşında, yaklaşık 25.000 yumurtanın kaldığı tahmin edilmektedir.
2. Düşük yapma ve diğer hamilelik risklerinin olasılığı daha düşük
35 yaş ve üzeri kadınların aksine, genç annelerin hamileyken diyabet ve yüksek tansiyona yakalanma olasılıkları daha azdır. Bu sorunlar olmadan, 20'li yaşlarınızda yumurtalarınızın daha kaliteli olması sayesinde düşük ve ölü doğum riskiniz azalır.
30'LU YAŞLARDA DOĞUM YAPMANIN AVANTAJLARI
1. Muhtemelen daha fazla para kazanırsınız, dolayısıyla harcayacak daha çok şeyiniz olur
Kariyerinize ancak 20'li yaşlarınızda başlıyor olacaksınız, bu nedenle bir bebeğe bakmak, 30'lu yaşlarınızda mali açıdan daha istikrarlı olmanıza göre daha maliyetli olabilir. Danimarka'da yapılan bir araştırmaya göre, ilk kez anne olan 31-34 yaş arası üniversite mezunu kadınlar, hayatları boyunca elde ettikleri ortalama gelirden yaklaşık 5.000 dolar daha fazla kazanıyor. Öte yandan 25 yaşından önce bebek sahibi olanlar ise yaklaşık 80.000 dolar daha az kazanacak.
2. İkiz (veya üçüz) sahibi olma olasılığınız daha yüksektir
Bu muhtemelen bir dezavantaj olsa da, çoğul gebeliklere sahip olmak, daha olgun ve hazır olduğunuzda birden fazla çocuğa ebeveyn olabileceğiniz anlamına gelir. Birden fazla çocuk istiyorsanız, ancak bunları yalnızca 30'lu yaşlarınıza ulaştıktan sonra istiyorsanız bu iyi bir haber. Sonuçta doğurganlık o zamana kadar azalır, ancak ikiz doğurma şansı yaşla birlikte artar çünkü hormonal değişiklikler aynı anda birden fazla yumurtanın salınmasına neden olur.
3. Daha uzun yaşayabilirsiniz
Bir araştırma, son çocuğunu 33 yaşından sonra doğuran kadınların, son çocuğunu daha önce doğuran kadınlara kıyasla 95 yaşını geçme ihtimalinin iki kat daha fazla olduğunu ortaya çıkardı . Yani hamileliği ertelemek size sadece 20'li yaşlarınızdayken kendinizi geliştirmenin ve hayatınız boyunca daha fazla kazanmanın yanı sıra daha uzun yaşamanın da faydalarını sağlar. Bu, çocuklarınızın ve ailenizin büyüdüğünü görmek için daha fazla yılınız olacağı anlamına gelir.
4. Bebeğiniz daha zeki ve daha uzun olabilir
Birleşik Krallık'ta yapılan bir araştırma, ilk çocuklarını 30-39 yaşları arasında doğuran kadınların, 20-29 yaşlarındaki annelere göre daha akıllı çocuklara sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Başka bir araştırma, yaşlı annelerin de daha uzun boylu çocuklara sahip olma ihtimalinin yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Çoğu insan daha yüksek zekaya ve yapıya sahip olanlara değer verdiğinden, doğum yapmadan önce 30 yaşına gelene kadar beklemeniz faydalı olabilir.
20'Lİ YAŞLARDA DOĞUM YAPMANIN RİSKLERİ
1. Psikolojik olarak daha yorucu olabilir
20'li yaşlarınız kendinizi keşfetmeniz ve hayatınızda hangi yolu seçmek istediğinizi keşfetmeniz için en iyi yıllardır. Bu yıllarda bir bebek sizi kariyerinize ara vermeye zorlayabilir veya çok çalıştığınız terfiyi almanıza engel olabilir. Ayrıca bebeğe bakma konusundaki ortak sorumluluklardan kaynaklanan ilişki sorunları da olabilir. Uzlaşma kolay değildir, özellikle de her ikisi de hayatınızı çözmeye çalışırken.
2. Yaşamınızın ilerleyen dönemlerinde daha kötü sağlık sonuçlarına sahip olabilirsiniz
Bir annenin sağlığı ile ilk doğumunu yaptığı yaş arasında bir bağlantı olduğu görülüyor. Bir kadın ilk hamileliğini ne kadar geciktirirse sağlığının da o kadar iyi olacağı tahmin ediliyor. Maksimum sağlık, ilk doğumunu 30 yaş civarında yapan anneler için öngörülmüştü. Bu nedenle genç anneler idealden daha az sağlık riskine sahip olabilir ve daha fazla ağrı ve sızı yaşayabilirler.
30'LU YAŞLARDA DOĞUM YAPMANIN RİSKLERİ
1. Sezaryene ihtiyacınız olma olasılığı daha yüksektir
Yaşlı annelerde gebelikle ilişkili komplikasyon riski daha yüksek olduğundan bu durum sezaryen doğumu gerekli kılabilir. Örneğin yukarıda bahsettiğimiz yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarının olması bebeğin ameliyatla dünyaya gelmesine yol açabilir. Bu doğum yaygındır ancak doğal doğumla karşılaştırıldığında daha uzun iyileşme süresi gibi ek riskleri de beraberinde getirir.
2. Bebeklerinizde komplikasyon gelişme ihtimali daha yüksektir
Daha düşük doğum ağırlıklı bir bebeğiniz ve erken doğumunuz olması daha olasıdır. Bunlar ikiz sahibi olmaktan kaynaklanabilir. Prematüre bebeklerde, özellikle de erken doğanlarda sıklıkla solunum sorunları, öğrenme bozuklukları ve işitme sorunları gibi sorunlar görülür. Ayrıca bebeğin sağlık sorunlarıyla doğmasına yol açabilecek kromozomal anormallik riski de daha yüksektir.
Çocuk doğurmak için mükemmel bir yaş yoktur.
Bunlardan, kadınların doğum yapması için en iyi yaşın ne zaman olduğu konusunda herkese uyan tek bir yanıtın olmadığını görebiliriz. Her şey her kadının önceliğine bağlıdır. Belki de anne olmanız için en iyi yaş, hamileliğin getirdiği engellerle yüzleşmeye hazır olduğunuz yaştır.
İlk çocuğunuzu ne zaman doğurdunuz? Sizce anne adayının bebek sahibi olması için en uygun yaş kaçtır?