Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan takvime göre, Zilhicce ayı bugün başladı. Müslüman vatandaşlar ise zilhicce ayının faziletini öğrenmek istiyor. Kurban Bayramı’nın habercisi olan Zilhicce ayında çekilecek tesbihler,  zikirler, okunacak dualar, sureler ve yapılacak ibadetler çok faziletlidir. Zilhicce ayın 10. günü ise Kurban Bayramı’nın ilk gününe denk geliyor. Peki, zilhicce ayında çekilecek tesbihler ve zikirler nelerdir? Zilhicce ayında hangi dua ve sureler okunur? İşte Müslüman vatandaşlar için zilhicce ayının faziletleri…

ZİLHİCCE AYINDA ÇEKİLECEK TESBİHLER VE ZİKİRLER NELERDİR? ZİLHİCCE AYINDA HANGİ DUA VE SURELER OKUNUR?

Zilhicce ayı, Kurban Bayramı’nın içerisinde bulunan aydır ve Kurban Bayramı Zilhicce ayının onuncu gününde idrak edilir. Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Diyanet takvimi ile zilhicce ayının ne zaman başlayacağı, yanıt buldu. Peki Zilhicce ayı yarın mı başlıyor? 21 Temmuz Salı gecesi oruç tutulur mu? İşte merak edilenler…

KURBAN BAYRAMI’NDA İHTİVA EDEN ZİLHİCCE AYINDA İBADET ETMEK OLDUKÇA FAZİLETLİDİR

ve ne gibi ibadetler yapılır gibi konuları arananlar arasında. Vatandaşlar internet ortamını kullanarak Zilhicce ayının önemini öğrenmeye çalışıyor. Hac ibadetinin ihya edilmesi açısından önemli olan ve Kurban Bayramı’nı da ihtiva eden Zilhicce ayında ibadet etmek oldukça faziletlidir.

Zilhicce ayının fazileti, Zilhicce ayında yapılacak ibadetler, Zilhicce ayında kılınacak namazlar, Zilhicce ayında oruca nasıl niyet edilir? soruları merak konusu oldu. İşte detaylar…

ZİLHİCCE AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Zilhice ayı Temmuz’un 22’sinde başlıyor. Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günüdür.

Sözlükte “hac ayı” anlamını taşıyan zilhicce (zülhicce, zülhacce) kamerî yılın zilkadeden sonra gelen son ayı olarak bilinir. İslâm’dan önce Arab-ı bâide (Âd ve Semûd) döneminde “mesîl” ve “müsbil”, Arab-ı âribe devrinde ise “ne‘as” ve “bürek” şeklinde adlandırılıyordu.

ZİLHİCCE AYININ FAZİLETİ NEDİR?

Zilhicce’nin bu on gününün fazileti hac ibadetinin bu ayda yapılmasından kaynaklanmaktadır (İbn Hacer, Feth, II, 459). Zira bu günlerde hac ibadetinin bir kısım menâsiki yapılmakta bir kısmı da (ziyaret tavafı, şeytan taşlama gibi) ardından gelen teşrik günlerinde gerçekleştirilmektedir. Zilhicce ayının dokuzuncu günü olan kurban bayramının arefesinde tutulan orucun da çok faziletli olduğu rivayetlerde zikredilmiştir (Müslim, Sıyâm, 196, 197; Ebû Dâvûd, Savm, 64; Tirmizî, Savm, 46).

Zilhiccenin ilk 10 günü sabah namazından sonra istiğfar getirin

Zilhicce ayının birinden onuna (yâni Kurban Bayramının ilk gününe) kadar, her gün sabah namazlarından sonra:

10 salevât-ı şerîfe: “Allahümme salli ve sellim ve bârik alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammed.”

10 istiğfâr: “Estağfirullâhe’l-Azîm el-Kerîm ellezî lâ ilâhe illâ Hüve’l-Hayye’l-Kayyûme ve etûbü ileyk ve nes’elühü’t-tevbete ve’l-mağfirete ve’l-hidâyete lenâ innehû hüve’t-Tevvâbü’r-Rahîm.”

10 tevhid: “Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh, Lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît ve hüve hayyün lâ yemûtü biyedihi’l-hayr ve hüve alâ külli şey’in kadîr” okunur.

ZİLHİCCE AYINDA YAPILACAK İBADETLER

Zilhicce ayının oruç tutmak için oldukça faziletli aylardan biri olduğu biliniyor. Ramazan ayından sonra, Arefe günü, Aşûre günü, Zilhicce ve Muharrem aylarının ilk on günleridir. Haram aylarının tamamı, oruç tutma günleridir. Bunlar faziletli günlerdir. Bu kıymetli ay ibadetle değerlendirilmelidir “Allah’ın katında, Zilhicce ayının (ilk) on günlerinden daha kıymetli günler yoktur, O günlerde Allah-ü Teala’ya çok ibadet ediniz!” Bununla birlikte bu ibadetlerle de meşgul olmak gerekir;

Kaza namazı kılmak, Sadaka vermek, Kur’ân-ı Kerim tilavetiyle meşgul olmak, Tesbih namazı kılmak, Cevşen-i Kebir, evrad-ı kudsiye ve hususen tahmidiye duasını okumak.

Zilhicce ayının ilk 9 günü oruç tutmak faziletlidir. Bu ayın 10. günü ise Kurban Bayramı’nın ilk gününe denk geliyor. Peygamberimizin zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmayı sürdürdüğü rivayet edildiği için zilhiccenin ilk dokuz gününün, yani kurban bayramından önceki dokuz günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır.

Münhasıran halsizliğe sebep olacağı gerekçesiyle, hac ibadetiyle meşgul olanların 9. günü (arefe günü) oruç tutması mekruh görülmüştür. Peygamberimiz arefe gününün faziletine ilişkin olarak “Arefe gününden daha çok Allah’ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur” buyurmuş , yine “Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah’tan umulur” dediği (Müslim, Sıyâm, 196-197) nakledilmiştir.

ZİLHİCCE AYINDA NASIL NAMAZ KILINIR?

Zilhicce ayında gecenin son üçte biri geçtikten sonra kalkarak dört rekat namaz kılınmalı. Kılınacak bu namazların her rekatında bir kere Fatiha suresi okunmalıdır. Üçer kere İhlas Suresi ve Muavvezeteyn (Felak ve Nas) sureleri okunmalıdır. Yine her rekatta üç kere (Bakara suresinin 255. ayeti celilesi olan) Ayet’el Kürsi okunmalıdır.

ZİLHİCCE AYININ 10. GÜNÜ FAZİLETLERİ NELERDİR?

Her kim, Zilhicce ayının ilk on günü içinde fakirlere yardım etse, Peygamberlere hürmet etmiş olur. Bu on gün içinde, her kim bir hasta ziyaret etse, Allahü teâlânın dostları olan kulların hatırını sormuş ve ziyaret etmiş gibi olur. Bu on gün içinde yapılan her ibadet, diğer günlerde yapılan ibadetlerden çok daha üstün ve pek fazla sevaba vesile olur. Bu on gün içinde din ilmi meclisinde bulunan kimse, Peygamberler toplantısında bulunmuş gibi olur. Hadîs-i şerifte buyuruldu ki: Allahü teâlâ, ibadetler içinde, Zilhiccenin ilk on gününde yapılanları daha çok sever. Bu günlerde tutulan bir gün oruca, bir senelik nafile oruç sevabı verilir. Gecelerinde kılınan namaz, Kadir gecesinde kılınan namaz gibidir. Bu günlerde çok tesbih yani Sübhanallah, tehlil yani Elhamdülillah ve tekbir yani Allahü ekber söyleyiniz!

Editör: Haber Merkezi