Bu yılki ABD başkanlık seçimlerinde partiler, özellikle Gen Z kuşağına ulaşmak için daha fazla yatırım yapıyor. Ancak, bu genç neslin siyasete olan karmaşık ve bazen değişken tutumları, partilerin onları etkilemesini zorlaştırıyor. Gen Z'nin siyasete olan ilgisi, bazıları için yoğun bir aktivizmle kendini gösterirken, bir kısmı ise sisteme olan güvenini kaybetmiş durumda.

Trump’ın olası ABD seçim zaferi Avrupa’da endişe yaratıyor Trump’ın olası ABD seçim zaferi Avrupa’da endişe yaratıyor

2024 Sosyal Araştırmalar Ulusal Merkezi raporuna göre, Gen Z kuşağı 2030’a kadar seçmenlerin %25’ini oluşturacak. Bu da partilerin bu yaş grubuna hitap etmelerini her zamankinden önemli hale getiriyor. EduBirdie tarafından yapılan bir araştırmaya göre, sosyal medya gençlerin siyasi ve sosyal görüşlerini en çok etkileyen faktör oldu. TikTok, Instagram ve YouTube gibi platformlar üzerinden kariyer ve mali konularda da bilgi edinen gençler, sosyal medya ile daha fazla etkileşime giriyor.

EduBirdie'nin iletişim direktörü Avery Morgan, Gen Z'nin geleceğe dair belirsizlikler yüzünden siyasete olan ilgisinin karmaşıklaştığını belirtiyor. Gençlerin %47'si, zamanla siyasi görüşlerini değiştirdiğini, %11'i ise sık sık fikir değiştirdiğini ifade ediyor.

Siyasi Görüşleri Etkileyen Diğer Faktörler

Gen Z’nin siyasi görüşlerini etkileyen diğer unsurlar arasında haberler ve medya (%60), kişisel deneyimler (%57) ve aile ile arkadaşlar (%50) öne çıkıyor. Eğitimin %42, yurtdışında yaşamanın veya seyahat etmenin ise %26 oranında etkili olduğu belirtiliyor. Ünlüler de %14 oranında gençlerin siyasi düşüncelerine etki edebiliyor.

Birçok genç, mevcut düzeni sorgulamaktan çekinmiyor. Anket katılımcılarının yedide biri, ebeveynlerinin siyasi görüşlerini benimsemediklerini ifade ederken, %22'si siyasi görüşlerini sosyal medya üzerinden paylaşıyor. Ancak gençlerin %25’i siyasi görüşlerini hiç kimseyle paylaşmadığını söylerken, %51'i sadece aile ve arkadaşlarıyla paylaşmayı tercih ediyor. 

İdeallerine Sıkı Sıkıya Bağlılar

Gen Z’nin %59’u, hükümetin sosyal bakım harcamalarının tamamını üstlenmesi gerektiğini düşünürken, %80’i de esrarın yasallaştırılmasını destekliyor. Gençler; iklim değişikliği, kapsayıcılık ve eşitlik gibi konularda da aktif bir şekilde seslerini duyuruyor. Ancak %10'u sivil katılımlarının bir fark yaratmadığını düşünürken, %24’ü de aynı konuda şüphe duyuyor. 

Ekonomik belirsizlikler, yüksek enflasyon ve işsizlik gibi sorunlar gençlerin gelecekten umutlarını azaltmış olsa da, birçok genç hâlâ bir şeyleri değiştirebileceğine inanıyor ve siyasi tartışmalara katılmaya, toplumsal çalışmalarda yer almaya devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi