Eskişehir'de Mehmet ve Hatice Orhan çiftinin 16 yaşındaki çocukları Hüseyin Orhan'a, yutma güçlüğü nedeniyle 3 ay önce Eskişehir Şehir Hastanesi'nde 'Akalazya' teşhisi konuldu. Tedavi sürecinde, yemek borusundaki darlık endoskopik balon dilatasyonu yöntemiyle genişletildi. 2014'ten beri yemek yeme zorluğu çeken Orhan, ameliyat sonrası istediği gibi yemek yiyebilmenin mutluluğunu yaşıyor.

Son 10 yıldır ciddi yutma güçlüğü çeken Hüseyin Orhan, birçok hastaneden sonuç alamadığını belirtti. Ameliyatın ardından rahatça yemek yiyebildiğini ifade eden Orhan, "Eskiden yiyemiyordum ama şimdi endoskopim oldu ve artık daha kolay yiyorum. Zorlanarak yediğim günleri geride bıraktım. Su bile yutamıyordum. Şimdi en çok istediğim şey dürüm, artık yiyebileceğim için çok mutluyum," dedi.

Baba Mehmet Orhan (47), 10 yıldır oğluyla büyük zorluklar yaşadıklarını anlatırken, "Oğlumuz akşam yemeklerinden sonra evde zıplayarak yediklerini geçirmek için çabalıyordu. Su bile boğazından geçmiyordu. İki ay önce durumu daha da kötüleşti. Acile gittiğimizde 'bir şeyi yok' diyorlardı. Şimdi oğlum istediğini yiyebilecek," diye konuştu.

Beyza öğretmen okuldaki tek öğrencisine arkadaş oldu Beyza öğretmen okuldaki tek öğrencisine arkadaş oldu

Ameliyatı gerçekleştiren Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Duygu İskender Mazman, 'Akalazya'nın milyonda bir görülen nadir bir hastalık olduğunu belirtti. Yemek borusundaki darlığın nörodejeneratif bir hastalık sonucu oluştuğunu ve yiyeceklerin mideye iletilmesinde zorluk yaşandığını kaydetti. Balon dilatasyonu işleminin ardından Hüseyin, normal beslenmeye başladı. Bu, hastanede pediatrik Akalazya için yapılan ilk endoskopik balon dilatasyonu işlemiydi; işlem 45 dakika sürdü ve yemek borusundaki darlık oldukça ciddiydi.

Kaynak: DHA