Yunus Emre Enstitüsü (YEE), "Cumhuriyet'in Kültürel Yüzü" temasıyla düzenlediği dört farklı kategorideki yaz okulları programını başlattı. Bu yılki yaz okulları; "Türk Edebiyatı", "Türk Sineması", "Türk Arkeolojisi" ve "Türk Mutfağı" temaları etrafında şekilleniyor. 32 ülkeden 60'tan fazla katılımcı, Türkiye'nin kültürel mirasını ve zenginliklerini yakından tanıma fırsatı bulacak.
Türk Edebiyatı Yaz Okulu programı, "Cumhuriyet'in Yüzü: Litera-Türk Yaz Okulu" başlığıyla İstanbul'da düzenlenecek. 13 ülkeden 13 katılımcının yer alacağı programda, Türk edebiyatına ilgi duyan akademisyen adayları ve çevirmenler, yazarlar, şairler ve akademisyenlerle bir araya gelerek seminerler, okuma ve çeviri atölyelerine katılacak. Ayrıca Türkiye'nin Çeviri ve Yayım Destek Programı (TEDA) hakkında etkinlikler de düzenlenecek.
Türk Arkeolojisi Yaz Okulu ise kültürel miras ve arkeolojiye ilgi duyan üniversite öğrencilerini bir araya getirecek. Almanya, İspanya, Avusturya, Tunus ve Kazakistan gibi ülkelerden katılımcıların da yer aldığı programda, öğrenciler Anadolu'nun zengin kültürel mirasını keşfedecek. Katılımcılar, Troya, Efes, Göbeklitepe gibi tarihi mekanlar ile İstanbul, Ankara, Şanlıurfa ve Gaziantep gibi şehirlerdeki müze ve ören yerlerini ziyaret edecek.
Tematik yaz okullarında neler var?
Türk Sineması Yaz Okulu kapsamında ise genç sinema profesyonelleri İstanbul'da buluşacak. 15 ülkeden 15 katılımcının yer aldığı programda, Türk sinemasının tarihine ve başyapıtlarına dair seminerler düzenlenecek. Ayrıca İstanbul'un önemli film mekanları ve sinema müzelerine geziler de yapılacak.
Son olarak, Türk Sofrası Yaz Okulu Türkiye'nin mutfak kültürünü tanıtmayı hedefliyor. İstanbul, Balıkesir, Afyonkarahisar ve Ankara'da düzenlenecek bu programda, 14 ülkeden genç mutfak profesyonelleri ve gastronomi öğrencileri Türk mutfağının zenginliklerini deneyimleme fırsatı bulacak. Program boyunca akademisyenler ve şefler tarafından çeşitli seminerler ve atölye çalışmaları gerçekleştirilecek.