Avrupa Komisyonu tarafından kısmen finanse edilen bu yeni proje, Yunanistan'ın Aleksandrupolis kentinde hayata geçirildi. Proje, bölgeye istihdam yaratmanın yanı sıra Rus gazına olan bağımlılığı azaltmayı hedefliyor.

Gazze'de can kaybı 41 bin 615'e yükseldi Gazze'de can kaybı 41 bin 615'e yükseldi

Proje, sıvılaştırılmış doğal gazı (LNG) tekrar gaz haline getiren yüzer bir depolama tankı ve gazlaştırma ünitesi ile bir boru hattından oluşuyor. Ayrıca, Yunanistan'a ithal edilen doğal gazın ülke içindeki tüketicilere ve Bulgaristan, Romanya, Kuzey Makedonya, Sırbistan gibi çevre ülkelere taşınmasını sağlayan bir denizaltı ve kara boru hattı sistemi de bulunuyor. Bu hat Moldova, Ukrayna, Macaristan ve Slovakya'ya kadar uzanacak.

157 Milyon Euro'luk Yatırım Onayı

Avrupa Komisyonu, projenin ilk aşaması için 157 milyon eurodan fazla yatırım onayı verdi. Proje, kömür ve petrol yerine doğal gaz kullanımıyla 382 milyon euro değerinde CO2 emisyonu ve yakıt tasarrufu sağlaması beklenerek yerel ekonomiye de katkı sağlayacak.

DESFA'nın (Yunanistan Doğal Gaz İletim Sistemi Operatörü) CEO'su Maria Rita Galli, "Macaristan'dan Ukrayna ve Moldova'ya kadar baktığımızda, Yunanistan da dahil olmak üzere bu bölgedeki uzun vadeli doğal gaz tedarikinde Rusya'nın payı yaklaşık 20 milyar metreküp" dedi. Galli, Yunanistan'ın yeni sistemle önümüzdeki yıl başına kadar 8,5 milyar metreküp ihracat kapasitesine sahip olacağını belirtti.

Yeni boru hattı, LNG'nin Güneydoğu Avrupa'nın diğer bölgelerine ulaşması için önemli bir geçit görevi görecek. Bu bölge, Rus gazına yüksek derecede bağımlı ve yeni sistem, bu bağımlılığı azaltarak enerji arz güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Kaynak: Haber Merkezi