DEMET İLCE / MUHABİR

Yunanistan'daki bir su altı arkeoloji ekibi, İlyada'nın bir kopyasını rehber olarak kullanarak şaşırtıcı bir keşifte bulundu. Ege Denizi'ndeki Kasos kıyısı açıklarında, içinde 10 geminin bulunduğu bir batık mezarlığı buldular.

Kasos Boğazı'nda bulunan batıklar, binlerce yıl önce batan teknelerden, günümüzde batan gemilere kadar çeşitlilik gösteriyor.

Yunanistan Kültür Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Yunanistan Ulusal Araştırma Vakfı'ndan bir araştırma ekibi, Kültür Bakanlığı ile birlikte Kasos Boğazı'nda araştırma çalışmalarına 2019 yılında başladı. Aramalarına bilgi sağlamak için Homeros'un destansı bir şiiri olan İlyada da dahil olmak üzere bir dizi tarihi kaynak kullandılar.

Araştırma ekibi, Kasos-Karpathos resifini ilk kez haritalandırırken bir gemi enkazı mezarlığı keşfetti. MÖ 3000 ile II. Dünya Savaşı arasında batan 10 gemiyi içeriyor.

Gemiler 65 ile 155 feet arasındaki derinliklerde keşfedildi ve insanlık tarihinin etkileyici bir aralığını temsil ediyor. Bunlar arasında Klasik dönemden (MÖ 460), Helenistik dönemden (MÖ 100 - MS 100), Roma döneminden (MÖ 200 - MS 300), Bizans döneminden (MS 800 - MS 900) ve hatta daha fazla ülkeden bir gemi bulunmaktadır.

Enkazın yanı sıra araştırma ekibi, ilgili gemilerle birlikte batan bir dizi heyecan verici tarihi nesneyi de belgeledi.

Kasos Anchor

Yunanistan Yakınlarında Deniz Altındaki Tarihi Hazineler

Kasos Boğazı'nda bulunan batıkların hiçbiri elbette batmaya niyetli değildi. Böylelikle su altı araştırma ekibi, deniz tabanının 5.000 yıllık insanlık tarihine ait hazinelerle dolu olduğunu buldu. Bu "benzersiz buluntular" İspanya, İtalya, Afrika ve Küçük Asya gibi çok uzak yerlerden geldi.

Yunanistan Kültür Bakanlığı'na göre araştırma ekibi, MS 150 ila 170 yılları arasında kulpunda mühür bulunan bir İspanyol amforası, içme kapları, Roma döneminden kalma Afrika terra sigillata şişeleri, antik Yunan'dan kalma bir taş çapa ve diğer eşyalar buldu. Ekip ayrıca araştırmaları Ekim 2023'te sonuçlanmadan önce yaklaşık 20.000 su altı fotoğrafı çekti.

Bu eşyalar ve onları taşıyan felakete uğramış gemiler, Kasos'ta tarihsel olarak var olan hareketli ticaret yolunun bir kısmını oluşturuyordu. Girit'in doğusunda bulunan ada bir zamanlar önemli bir ticaret merkeziydi. Homeros da İlyada'da gemilere katkıda bulunarak Truva Savaşı'nda rol oynadığını iddia eder.

Daha sonra Yunanistan Kültür Bakanlığı, Kasos Boğazı'nda dört yıllık araştırmadan elde edilen bilgilerin, tarihçiler, arkeologlar, konservatörler ve diğer bilim adamlarının orijinal çalışmalarının yanı sıra, bu yılın ilerleyen aylarında yayınlanacak ortak bir ciltte bir araya getirileceğini bildirdi. Haziran ayından itibaren bölgedeki araştırmalar yakındaki Kerpe'yi de kapsayacak şekilde genişletilecek.

Research Team At Work

Bilim insanları ölü meyve sineğinin ilk ve en büyük beyin haritasını üretti Bilim insanları ölü meyve sineğinin ilk ve en büyük beyin haritasını üretti

Araştırma ekibinin başka hangi keşifleri yaptığını görmek büyüleyici olacak.

Kasos açıklarında bulunan batık mezarlığı şimdilik hem adanın geçmişinden bir kesiti hem de insanlık tarihine daha geniş bir bakışı temsil ediyor. 5.000 yıl önce batan bir gemiden, geçen yüzyılda batan bir gemiye kadar uzanan bu gemiler, insanlığın değişken denizle olan fırtınalı ve çoğu zaman ölümcül ilişkisine inanılmaz bir bakış sunuyor.

Muhabir: Demet İlce