DEMET İLCE / MUHABİR

Yunanistan'ın Girit adasındaki Ierapetra kenti yakınlarındaki isimsiz bir çiftçinin zeytinliklerinde 3.400 yıllık bir Minos mezarı ortaya çıkarıldı. Cretapost'a göre çiftçi arabasını bir zeytin ağacının altına park etmeye çalışırken aniden altındaki zemin batmaya başladı.

Çiftçi arabasını ağacın altından çıkardı ve arabasının durduğu yerde yaklaşık 1,2 metre genişliğinde devasa bir çukurun açıldığını fark etti. Çiftçi deliğe baktığında özel bir şeye rastladığını anladı. Araştırma için yerel miras bakanlığı Lassithi Eski Eserler Ephorate'i aradı.

"8 bin 600 yıllık buluntu"dan esinlenip ekmek pişirdi "8 bin 600 yıllık buluntu"dan esinlenip ekmek pişirdi

Bakanlıktan arkeologlar çukuru kazdılar. Daha sonra buldukları şey emsalsizdi.

Çukur yaklaşık 1,2 metre genişliğinde ve 8 metre derinliğindeydi, üç bölüme ayrılmıştı ve görünüşe göre bir mezardı.

Arkeologlar ilk bölümde bir tabut ve çeşitli eserler ortaya çıkardılar. Aşağıdaki nişte ikinci bir tabut, amfora adı verilen 14 Yunan kavanozu ve bir kase bulunuyordu.

Smithsonian Magazine'e göre arkeologlar, buldukları tabutun tarzından dolayı mezarın Minos ve Bronz Çağı'na ait olduğunu tespit etti. Eserler (mezar vazoları ve iki tabut) son derece eski olmalarına rağmen iyi korunmuştu.

Sekiz metre derinliğindeki çukurda iki tabut ve birkaç eser bulunuyordu.

Mezar taş bir duvarla kapatılmıştı ve ancak binlerce yıllık aşınma ve yıpranma sonrasında çiftçinin arabasının ağırlığı altında ezilecek kadar bozuldu.

Ierapetra Yerel Topluluklar, Tarım ve Turizmden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Argyris Pantazis, Cretapost'a şöyle konuştu:

"Toprak çekilmesi, bölgedeki zeytin ağaçlarının sulanmasının yanı sıra kırık bir sulama borusunun sonucuydu. Zemin kısmen çekilmişti ve çiftçi zeytin ağacının gölgesine park etmeye çalıştığında tamamen geri çekilmişti."

Pantazis ayrıca, mezarın bin yıldır hırsızlar tarafından dokunulmamış olmasının, arkeologların mezarda gömülü iki kişi ve Minos uygarlığının yaşamı hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmesi için ideal bir yer haline getirdiğini söyledi.

Forbes'a göre iskeletler, arkeolojik kronolojide Geç Saray Dönemi olarak da bilinen Geç Minos IIIA-B dönemine tarihleniyor.

Şu ana kadar Minos uygarlığı ve yaşam tarzları hakkında, Theseus ve Minotaur gibi klasik mitlerde sergilenen labirent saray kompleksleri dışında pek fazla bilgi bilinmiyor. Araştırmacılar ayrıca Minosluların sonunun bir dizi yıkıcı doğal felaket nedeniyle geldiğine inanıyor. Minos tarihinin çoğu diğer ayrıntıları belirsizliğini koruyor.

Girit'teki mezarda bulunan iskeletlerin ve eserlerin daha ileri analizlerinin, arkeologların bazı boşlukları doldurmasına ve gizemli Minos uygarlığı hakkındaki soruları yanıtlamasına yardımcı olacağını umuyoruz.

Muhabir: Demet İlce