3 bin kişiye hayat kurtaran "Heimlich" manevrası eğitimi verildi 3 bin kişiye hayat kurtaran "Heimlich" manevrası eğitimi verildi

Berfin Bitirim-Muhabir

Sosyal medyada YÖK'ün Sudanlı ve Filistinli yükseköğretim öğrencilerine koşulsuz yatay geçiş hakkı verdiği iddiaları viral olmuştu. Yüksek Öğretim Kurulu bu konuya açıklık getirmek amacıyla açıklama yaptı ve sosyal medyada konuşulannların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

YÖK, savaş nedeniyle öğrenimini sürdüremeyen öğrencilerin şartları uygun olanlara yatay geçiş hakkı verildiğini, şartları sağlamayan öğrencilere ise misafir öğrencilik hakkı olan "özel öğrencilik" imkânı tanındığını duyurdu.

YÖK'ün konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Sudanlı ve Filistinli yükseköğretim öğrencilerine koşulsuz yatay geçiş hakkı verildiği iddialarına ilişkin açıklama:

"Bazı basın ve yayın organlarında, Yükseköğretim Kurulunun Sudanlı ve Filistinli öğrencilere belgesiz, koşulsuz yatay geçiş hakkı verdiği yönündeki iddia asılsızdır.
Daha önce Ukrayna krizinde olduğu gibi savaş nedeniyle öğrenimini sürdüremeyen öğrencilerden şartları uygun olanlara yatay geçiş hakkı, uygun olmayanlara da bir anlamda misafir öğrencilik olan "özel öğrencilik" imkânı tanınmıştır.

Türkiye dünyanın vicdanıdır. Savaş nedeniyle eğitimine devam edemeyen misafir öğrencilere üniversitelerimizin kapıları, geçmişte ve yakın zamanda olduğu gibi bugün de açıktır. Bu kapsamda savaş nedeniyle ülkelerinde eğitimine devam edemeyen Sudanlı ve Filistinli öğrenciler, şartları yerine getirmeleri koşuluyla yatay geçiş için üniversitelerimize müracaat edebileceklerdir. Şartları uygun olmayanlar ise bir süre misafir öğrenci olarak öğrenimlerine üniversitelerimizde devam edebileceklerdir.

Bilinmelidir ki savaş mağduru misafir öğrencilere tanınan özel öğrencilik imkânı, iddia edildiği gibi Türk vatandaşı öğrencilerimiz için bugün veya gelecekte bir hak kaybına yol açmayacaktır.
Kamuoyunun bilgisine sunulur."

Editör: Berfin Bitirim