Hazal Mihrace Göksun - Muhabir 

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na bu sene 3 milyon 36 bin 945 aday başvurdu. 8-9 Haziran tarihlerinde 3 oturum şeklinde gerçekleşecek sınav için bilinmesi gerekenler:

SINAV ÖNCESİ

-Sınava girmeden birkaç gün önce ÖSYM’nin resmi sitesi (https://ais.osym.gov.tr/) üzerinden sınava giriş belgesinin çıktısını alın. Sınava girerken görevliler tarafından kontrol edilecektir.

-Fotoğraflı nüfus cüzdanı veya fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış fotoğraflı pasaportun aslını yanınızda bulundurunuz. Bunlardan biri bile olmadan sınava giremezsiniz.

"Mesleğinde fark yaratan öğretmenler" Ankara ve İstanbul'da ağırlanacak "Mesleğinde fark yaratan öğretmenler" Ankara ve İstanbul'da ağırlanacak

-Yanınıza kalem, silgi, kalemtıraş ve peçe türü eşyalar almayın. Bunların temini ÖSYM tarafından sağlanmakta. Yanınıza yalnızca üzerindeki bandajı çıkarılmış su şişesi alabilirsiniz.

-Yanınızda bulundurulması yasak şeyler; kağıt, defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete vb. yayınlar, pergel, açı ölçer, cetvel, hesap makinesi vb. araçlar getirilmesi, sınavın yapıldığı her bir salonda en az bir adet duvar saati olduğundan yanınızda kol saati bulunması, su hariç yiyecek, içecek vb. gıda/tüketim maddeleriyle, ilaç, alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. sağlık malzemeleri ve araçlarla adayların gelmeleri, cep bilgisayarı, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihaz ve her türlü elektronik/mekanik cihaz bulundurmaları kesinlikle yasaktır.

SINAV SAAT VE OTURUM BİLGİLERİ

-Birinci oturum; 8 Haziran Cumartesi saat 10.15'te yapılacak.
İlk oturum olan TYT'ye bu sene 3 milyon 36 bin 945 aday katılacak.

-İkinci oturum; 9 Haziran Pazar saat 10.15'te yapılacak.

İkinci oturum olan AYT'ye 1 milyon 983 bin 766 aday, aynı gün saat 15.45'te gerçekleşecek üçüncü ve son oturum olan YDT'ye ise İngilizceden 218 bin 316, Arapçadan 5 bin 717, Almancadan 2 bin 849, Fransızcadan 1172, Rusçadan 760 kişi olmak üzere toplam 228 bin 814 aday katılacak.

YKS, KKTC'de de gerçekleştirilecek.

SORU SAYISI VE SINAV SÜRELERİ

Birinci oturum olan TYT, 165 dakika sürecek.
Sınavda adaylara Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri'nden 120 soru yöneltilecek.

İkinci oturum olan AYT ise 180 dakika sürecek. AYT'de adaylara Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden oluşan 160 soruluk kitapçık verilecek.

Üçüncü ve son oturum olan YDT ise Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak 120 dakikalık sınavda, adaylara başvuruda bulundukları yabancı dile ait soru kitapçığı verilecek.

Adaylar, TYT ve AYT için saat 10.00'dan sonra, YDT için 15.30'dan sonra sınav binalarına alınmayacak. Geç kalmamak için sınava gireceğiniz alana sınava başlama saatinden 1 saat önce gelinmesi önerilmekte.

Ayrıca, okuyucu veya işaretleyici yardımı alan engelli adayların hepsine 30 dakika ek süre verilecek.

SINAV ALANINA GİRDİKTEN SONRA YAPILACAKLAR

ÖSYM’nin sınav klavuzunda yer alan bilgilere göre sınav alanına girdikten sonra yapılacaklar; Adaylar, sınavın ilgili oturumuna ait Sınava Giriş Belgesi ile sınava giriş için geçerli kimlik belgeleri salon sınav görevlileri tarafından kontrol edilerek sınav salonuna alınacaklar; sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtulacaklardır. Yerine oturan aday Sınava Giriş Belgesi ile sınava giriş için geçerli kimlik belgesini sırasının üzerine koyacaktır. Salondaki görevliler ilk iş olarak adayların kimlik kontrollerini yapacak ve Sınava Giriş Belgelerini toplayacaklardır.

Cevap kâğıtlarındaki gerekli yerler adaylarca doldurulduktan sonra soru kitapçıkları dağıtılacaktır. Adaylar, kendilerine verilen soru kitapçıklarında yer alan sayfaların baskısını hızlıca kontrol ettikten sonra, kitapçığın kapağı üzerindeki T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı, salon no. ile sıra no. bilgilerini dolduracak ve soru kitapçık numarasını cevap kâğıdındaki “Soru Kitapçık Numarası’’ alanına yazıp kodlayacaklardır.

Bu işlemin doğru ve eksiksiz olarak yapıldığı hem soru kitapçığının hem de cevap kâğıdının ilgili alanında yine aday tarafından onaylanacaktır.

Cevap kâğıdı üzerine soru kitapçığı numarasının doğru ve eksiksiz kodlanmasından sınav görevlileri değil adayın kendisi sorumludur.

Daha sonra salon görevlileri, adayın soru kitapçığı üzerinde yer alan soru kitapçığı karekod etiketini, salon aday yoklama listesinde bu kitapçığı kullanan adayın adının yer aldığı bölüme yapıştıracaklardır.

Sınava giren adayların, kendilerine verilen soru kitapçıkları ve cevap kâğıtlarını kontrol edip kendi durumlarına ve Sınava Giriş Belgelerindeki bilgilere uygun sınav evrakı olduğundan emin olmaları aksi takdirde salon başkanını bilgilendirmeleri zorunludur.

Gerekli incelemeyi yapmadan soru kitapçığını ve cevap kâğıdını kabul ederek sınava devam eden adayların, sınav evrakının yanlışlığından oluşacak sorunların tüm sorumluluğu kendilerine aittir.

SINAVIN GEÇERLİ SAYILMASI İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bir adayın sınavının geçerli sayılarak cevap kâğıdının değerlendirilmesi için adayın;

-Sınava, atandığı salon/sırada girmesi,

-Sınav başlamadan önce Sınava Giriş Belgesini sınav görevlilerine teslim etmesi,

-Kopya çekme veya çekilmesine yardım etme girişiminde bulunmaması,

- Cevaplarını sınav süresi içinde cevap kâğıdının ilgili alanına işaretlemiş olması,

- Cevap kâğıdına T.C. Kimlik Numarasını ve soru kitapçığı numarasını doğru olarak yazıp kodlaması,

- Soru kitapçığı ile cevap kâğıdına yazması ve işaretlemesi gereken bilgilerinin doğru ve eksiksiz olması,

- Sınav sorularını, sınavın cevaplama süresi başlatıldıktan sonra okumaya başlaması,

- Sınav süresi bittikten sonra soruları okumaması ve cevap kâğıdında işaretlemeye devam etmemesi,

- Sınav sonunda soru kitapçığını (sayfaları eksiksiz olarak ) ve cevap kâğıdını sınav görevlilerine teslim etmesi,

- Salonda sınav kurallarına ve sınav görevlilerinin uyarılarına uyması ve diğer sınav kurallarına uyması zorunludur. Bu kurallara uymayan adayların sınavları iptal edilecektir.

Editör: Hazal Mihrace Göksun