"Birinin çöpü, başkasının hazinesidir" olabiliyor. Yıllarca kapıyı açık tutmak için kullanılan bir "taş parçası" hazine kadar değerli çıktı. Romanya’nın güneydoğusundaki bir dere yatağında yaşlı bir kadın tarafından bulunan 3.5 kilogram ağırlığındaki taş, eve getirildikten sonra kapı tutucu olarak kullanılmaya başlanmıştı. Ancak El Pais’in haberine göre bu keşif, dünyanın en büyük sağlam kehribar parçalarından biri olarak tanımlandı. Değeri mi? Yaklaşık 1 milyon euro civarında.
KEHRİBAR NEDİR?
Kehribar, milyonlarca yıl öncesinden gelen ağaç reçinesidir. Zamanla bu yoğun madde fosilleşerek sert, sıcak tonlara sahip ve değerli bir taş olarak bilinen bir forma dönüşür.
Romanya’da kehribar parçaları, 1920'lerden beri çıkarıldığı Colti köyü çevresinde, Buzau Nehri kıyısındaki kumtaşlarında bulunabiliyor. Bu bölgeden çıkarılan kehribar “rumanit” olarak bilinir ve kırmızımsı tonlarının çeşitliliğiyle meşhurdur.
AKRABASI FARK ETTİ
Bu özel rumanit parçasını bulan yaşlı kadın da Colti köyünde yaşıyordu. Kehribar parçası, evde öylesine sade bir işleve sahipti ki, eve giren mücevher hırsızları bile onun değerini fark etmeden geçmiş.
Kadın 1991 yılında hayatını kaybettikten sonra, evi miras alan akrabası kapı tutucunun sıradan bir taş olmadığından şüphelendi. Gerçek ne olduğunu öğrenince, taşı Romanya devletine sattı. Ardından taş, Polonya'nın Krakow kentindeki Tarih Müzesi’nde uzmanlar tarafından incelendi.
Uzmanlara göre bu kehribar parçası muhtemelen 38 ila 70 milyon yıl yaşında.
Buzau İl Müzesi Müdürü Daniel Costache, “Bu keşif, hem bilimsel hem de müze açısından büyük bir anlam taşıyor” ifadelerini kullandı.
Romanya’nın ulusal hazinesi olarak sınıflandırılan bu kehribar parçası, 2022 yılından beri bulunduğu yer olan Buzau İl Müzesi’nde sergileniyor.