Yıldırım, 54. Uluslararası Münih Konferansı’nın ana oturumunda katılımcılara hitap etti.

Türkiye’nin, Fırat Kalkanı Harekâtı ile DAEŞ mensubu 3 bin 600 teröristi etkisiz hale getirdiğini vurgulayan Yıldırım, “Şimdi 2 bin kilometrekarelik bu alanda 135 bin Suriyeli döndü, 160 bin çocuk okula başladı. Sağlık tesisleri, okullar açıldı, ticaret başladı, polis gücü tesis edildi, güvenlik sağlandı. 3,5 milyon kişiden 135 bini oraya gitti, yerleşti. Bunu Türkiye sağladı. Bunu koalisyona katılmadan yaptı” diye konuştu.

DAEŞ’e ilişkin Türkiye’nin yaptığı mücadeleye ilişkin rakamları da paylaşan Yıldırım, “Türk hapishanelerinde tutuklu sayısı 10 bin. 5 bin 800 yabancı savaşçıyı sınırlarımızdan sokmadık, geri gönderdik. Bunlar nereden geliyor dersiniz? Avrupa ülkelerinden geliyor. Türkiye’deki canlı bomba ve toplu katliam faaliyetlerini sınırladı, aynı zamanda Avrupa’ya yayılma ihtimalini azalttı” bilgisini verdi.

TEHDİT BİTMEDİ

“Buna rağmen tehdit bitti mi? Bitmedi” diye konuşan Yıldırım, DAEŞ’in minimum düzeye indirilse de Türkiye’nin güney sınırında başka bir terör belası olduğuna dikkati çekti.

Aslında Türkiye olarak güney sınırında NATO sınırlarının korunduğuna da işaret eden Yıldırım, Türkiye’nin DAE ile mücadele ederken, FETÖ ve PKK uzantılarıyla da mücadele ettiğine vurgu yaptı.

Yıldırım, “Terör örgütlerinin bundan sonra hangi isimle karşımıza çıkacağını kimse garanti edemez. O halde çözüm tabii ki teröre hiçbir farklı bakış yapmadan ‘ama, fakat’ demeden, ‘teröristler Müslüman ülkelerden çıkar’ gibi bir yanlışa düşmeden bu mücadeleyi yapacağız. Sonuç, daha çok demokrasi, daha çok insan hakları, daha çok yerel insanların seslerine kulak vermekten geçiyor” dedi.

DPA RÖPORTAJI

Bu arada Başbakan Binali Yıldırım, Alman Haber Ajansı DPA’ya verdiği röportajda ise Türk-Alman ilişkilerinin uzun bir geçmişe sahip olduğuna dikkati çekerek, Alman hükümetine, geçen aylarda yaşanan tartışmaların sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Editör: TE Bilisim