Berfin Bitirim-Muhabir
Bilim insanlarının ortaya çıkardığı yeni bilgilere göre bir okul otobüsünden daha uzun olan dev bir yılan fosili keşfedildi. Buna göre 47 milyon yıl önce yaşayan yılan bugün Hindistan olarak bildiğimiz bölgede sürünerek dolaşıyordu.
Nesli tükenmiş olan yılan, yaklaşık 6 metreye (20 feet) kadar büyüyebilen günümüz anakondalarını ve pitonlarını gölgede bırakarak şimdiye kadar yaşamış en büyük yılanlardan biri olabilir. Devasa yaratığın bilimsel adı, Hindu tanrısı Lord Shiva'nın boynundaki efsanevi yılana ve keşfedildiği ülkeye atfen Vasuki indicus olarak belirlendi.
Perşembe günü Scientific Reports dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, yılan muhtemelen yavaş hareket eden, avını daraltarak veya sıkarak öldüren bir pusu yırtıcısıydı.
27 FOSİLLEŞMİŞ PARÇA ANALİZ EDİLDİ
Uttarakhand eyaletindeki Hindistan Teknoloji Enstitüsü Roorkee'de bulunan raporun iki yazarı, 2005 yılında Hindistan'ın batısındaki Gujarat eyaletindeki bir kömür madeninde ortaya çıkarılan ve bazıları hala birbirine bağlı olan 27 fosilleşmiş omuru analiz etti.
Ekip başlangıçta kemiklerin timsah benzeri eski bir canlıya ait olduğunu düşündü. Araştırmacılar, 2023 yılında çalışmanın ilk aşamasında fosillerin üzerindeki tortuyu kaldırana kadar "son derece büyük bir yılanın kalıntılarına baktıklarını" fark etmediler. Çalışmada, omurların tamamen yetişkin bir hayvana ait olduğu ifade edildi.
Debajit Datta ve paleontoloji profesörü Sunil Bajpai, ortak bir e-postada, "Büyük boyutunun, bol besin kaynaklarına sahip elverişli ortamdan doğal avcıların eksikliğine kadar uzanan bir dizi olası nedeni var" dedi.
KARADA YAŞADIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR
Araştırmacılar, korunmuş omurların boyutuna dayanarak, yılanın iki farklı hesaplama yöntemine göre 10,9 metre (36 fit) ila 15,2 metre (50 fit) uzunluğunda, geniş ve silindirik bir gövdeye sahip olacağını tahmin ediyor.
Debajit ve Bajpai, bir anakonda gibi sudan ziyade karada yaşadığına inandıklarını, ancak boyutları nedeniyle ağaçlarda asılı kalmasının olası olmadığını öne sürdü.
Yazarlar, tam bir iskelete sahip olmadıkları için vücut uzunluğu tahminlerinin "ihtiyatla ele alınması gerektiğini" söylediler. Bununla birlikte, yılan bilinen en büyük yılan türü olan soyu tükenmiş Titanoboa ile boy ölçüşebilirdi.
Kolombiya'daki fosillerden tanımlanan Titanoboa, 1.140 kilogram (2.500 pound) ağırlığında ve burnundan kuyruk ucuna kadar 13 metre (42,7 feet) ölçülerindeydi.
SICAK İKLİM YILAN BOYUTUNU ETKİLER
Yılanlar soğukkanlıdır ve hayatta kalmak için çevreden gelen ısıya ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle boyutları, iklimin ne kadar sıcak olduğuna bağlıdır.
Yazarlar, "İç vücut sıcaklıkları ortamın sıcaklığıyla birlikte dalgalanır" dedi. "Dolayısıyla, daha yüksek ortam sıcaklıkları Vasuki'nin iç vücut sıcaklığını ve metabolik hızını artırarak bu kadar büyümesini sağlayabilirdi."
Ekip, yaşayan yılanların boyutları ve metabolizmaları ile mevcut sıcaklıklar hakkındaki bilgilere dayanarak, Vasuki'nin yıllık ortalama 28 santigrat derece (82 Fahrenheit) sıcaklığa sahip ılık, tropikal bir iklimde yaşadığı sonucuna vardı. Datta ve Bajpai yılanın bir kıyı bataklığı ve bataklıkta yaşamış olabileceğine değindi.
"Vasuki'nin ne tür hayvanlar yediğini kesin olarak söyleyemeyiz" dediler. "Vasuki'nin bulunduğu kayalardan toplanan fosiller arasında ışın balıkları, kemikli balıklar (yayın balığı), kaplumbağalar, timsahlar ve hatta ilkel balinalar bulunuyor. Vasuki bunlardan bazılarını avlamış olabilir."