Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Yeşildere Barajı’nın su tutmaya başladığını duyurdu. Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün son 21 yılda 1367 baraj inşa ettiğine dikkat çeken Bakan Yumaklı, bu başarıya yeni bir halka olarak Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Yeşildere Barajı’nın eklenmesiyle, bölgedeki 38 bin 850 dekar tarım arazisinin suya kavuşacağını bildirdi.
Bölge tarımı için büyük kazanç
Barajın sağlayacağı su, Yeşildere, Yeni Yenice, Çavuşköy, Dağkadı, Okçular, Danişment, Emre ve Mahbubeler mahallelerindeki tarım arazilerine can verecek. Sulu tarıma geçişle birlikte yöredeki çiftçiler modern sulama teknikleriyle tanışacak, buğday, mısır, zeytin ve domates gibi birçok ürünün verimi artacak. Yapılan hesaplamalara göre, sulama projesiyle tarım arazilerinde dekar başına yıllık 7 bin 500 TL gelir artışı sağlanacak. 2024 yılı itibarıyla projenin milli ekonomiye yıllık 295 milyon TL katkı sunması bekleniyor.
Su depolama kapasitesi artıyor
Bakan Yumaklı, küresel ısınmanın etkisiyle suyun öneminin daha da arttığını belirterek, “Su depolama kapasitemizi 183 milyar metreküpe çıkardık” dedi. Ülke genelinde yaşanan yağış dengesizliklerine karşı DSİ’nin baraj ve gölet projeleriyle su kaynaklarının korunmasına yönelik adımlar attığını vurgulayan Yumaklı, önümüzdeki 5 yıllık süreçte bu kapasitenin 9,9 milyar metreküp daha arttırılmasının planlandığını söyledi.
Kaya dolgu tekniği ile inşa edildi
Yeşildere Barajı, temelden 67 metre yüksekliği ile dikkat çekiyor. Kaya dolgu tekniğiyle inşa edilen baraj, beton kaplama yöntemi ile güçlendirildi. 16 milyon metreküp su kapasitesi sayesinde bölge için kritik bir su kaynağı oluşturacak.
Bu dev projenin tamamlanmasıyla, bölgedeki tarım arazilerinde üretim çeşitliliği artacak, hem çiftçiler hem de ülke ekonomisi kazanacak. Yeşildere Barajı, modern sulama projeleriyle Türkiye’nin tarım potansiyelini güçlendiren önemli yatırımlardan biri olarak öne çıkıyor.