Tuğçe Huy - Diriliş Postası
Yeşilay Cemiyeti’nin Sirkeci Sepetçiler Kasrı’ndaki genel merkez binasında gerçekleştirilen toplantıda Dinç, Türkiye’nin 81 ili ve KKTC’de toplam 107 merkeze ulaşan Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM) ile Diyarbakır ve Bursa’daki Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleri’nin (REHAB) hizmetlerini anlatarak yakın zamanda da Kayseri'de kadınlara yönelik rehabilitasyon merkezinin açılacağını duyurdu.
EN DİRENÇLİ ‘BAĞIMLILIK!’
Konuşmasında psikolojik rahatsızlıklar arasında bağımlılığın en dirençli olanı olduğunu söyleyen Dinç, insanların tedavi umudunu kaybetmemeleri gerektiğinin altını çizdi. “Bağımlılık, bir insanın kendinden ümidi kesmesidir. Biz, bu durumu kırmak zorundayız,” dedi. Literatürde çapraz bağımlılığın önemine dikkat çeken Dinç, bir bağımlılığın diğerine geçişi kolaylaştırdığını vurgulayarak, “Sadece bir bağımlılıkla mücadele yeterli olmuyor, bütün bağımlılıklarla mücadele etmek gerekiyor,” şeklinde konuştu.
ELEKTRONİK SİGARA CİDDİ BİR TEHDİT
Uyuşturucu bağımlılarının genellikle sigara ile başladığının altını çizen Dinç, elektronik sigaranın masum gibi görünse de ciddi bir tehdit olduğunu ifade etti. Dinç, bağımlılığı psikososyal bir mesele olarak ele aldıklarını ve beyine, bedene ve psikolojiye ciddi zararları olduğunu belirtti. Erkekler arasında 21-30 yaş arası kenevir sebebiyle şizofreni vakalarının yüzde 30’a ulaştığını söyleyen Dinç, 2021 yılında kenevir kullanım bozukluğunun önlenmesi halinde 16-49 yaş arası erkeklerde şizofreni vakalarının yüzde 15’inin önlenebileceğini vurguladı.
KADINLAR ARASINDA BAĞIMLILIK ARTTI
Bağımlılıkla suç arasındaki ilişkiye de değinen Dinç, “Bağımlı olarak tanı alanların %50’si hakkında adli işlem yapılıyor. Bağımlılıktan dolayı içeride olanların %52’si cinayet ve yaralama, %37.9’u ise hırsızlık ve yağma gibi suçlardan ceza alıyor” diye konuştu. Kadınlar arasında uyuşturucu bağımlılığının artış gösterdiğini ve tedaviye katılım oranının düşük olduğunu bildiren Dinç, “Tedavi olan her 4 kişiden biri kadın. Bu nedenle kadınların bağımlılıktan korunması için çalışmalar yapıyoruz,” ifadelerini kullandı.
Dinç, bağımlılığın bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalıkların bulaşma riskini artırdığını ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların yaygınlaşmasına neden olduğunu belirtti. Ayrıca, aile içi sorunların bağımlılığın ortaya çıkması veya ilerlemesinde etkili olduğunu ve tedaviye cevap vermemeyi tetiklediğini vurguladı.
70 SUNUMUN 33’Ü YEŞİLAY’DAN
Yeşilay’ın bağımlılıkla mücadelede yürüttükleri çalışmalardan bahseden Dinç, “’Edikta’ adlı dergimizle 86’nın üzerinde bilimsel makale yayınladık. Birleşmiş Milletler’de bağımlılıkla ilgili geçen yıl yapılan çalışmada 70 sunumun 33’ünü Yeşilay gerçekleştirdi. Alkol ve madde bağımlılığı kongresini ulusal olarak düzenledik. Uluslararası uyuşturucu politikaları ve halk sağlığı sempozyumunu iki defa gerçekleştirdik ve şimdi önümüzdeki Kasım’da uluslararası psikoaktif maddelerin kullanım bozuklukları kongresini yapacağız.” şeklinde konuştu.
Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, bağımlılıkla mücadelede kararlılıklarını vurgularken, toplumun tüm kesimlerinin bu konuda duyarlı olmasının önemine dikkat çekti.
BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE ÖNEMLİ ADIMLAR
Dinç, bilimsel temelin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla doktora tezlerine burs verdiklerini ve şimdiye kadar 36 tezi desteklediklerini ve ayrıca halkın bilinçlenmesi için bağımlılıktan koruyan aile rehberini hazırladıklarını söyledi.
Her sene düzenlenen kısa film yarışmalarının yanı sıra uluslararası karikatür yarışması da gerçekleştirdiklerini vurgulayan Dinç, bu yıl 1360 eserle başvuru aldıklarını ve 74 ülkeden katılım sağlandığını söyledi ve ayrıca kısa film yarışmasına ise 77 filmin katıldığını ve birinci olan filmin halk tarafından ilgiyle izlendiğini ekledi.
"BAĞIMLILAR TEDAVİYE ÇOK DİRENÇLİ”
Bağımlılıkla mücadelede en temel meselenin “önleme” olduğunu vurgulayan Dinç, "Bağımlılar tedaviye çok dirençli. Bu nedenle en önemli yaklaşım önlemek" dedi. Dinç, Yeşilay'ın bu alanda ciddi çalışmalarının olduğunu ve bağımlılıkla ilgili doğru algıların oluşmasının önemine dikkat çekti.
Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı kapsamında anaokulundan üniversiteye kadar her yaş grubuna özel eğitimler verildiğini ve bu programın dünya çapında en büyük kitleye ulaşan önleme programı olduğunu bildirdi. Ayrıca okulda bağımlılığa müdahale programlarıyla ergenlik çağındaki gençlere ve bağımlılığa yeni başlamış gençlere yönelik çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
102 BİN PSİKOTERAPİ SEANSI GERÇEKLEŞTİ
Türkiye genelinde 107 noktada hizmet veren merkezlerde psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları tarafından bağımlılıkla mücadelede önemli çalışmalar yapıldığını belirten Dinç, bu merkezlere 1 milyonun üzerinde kişinin başvurduğunu ve 302 bin psikoterapi seansı gerçekleştirildiğini bildirdi. Madde bağımlılığı konusunda 14 bin kişinin başvurduğunu ve bu kişilerin yüzde 40'ının tamamen tedavi olduğunu, yüzde 54'ünde ise ciddi gelişme kaydedildiğine dikkat çekti.
Dinç, dünya çapında yaptıkları çalışmalarda ileri bağımlılık rehabilitasyon merkezlerinin yatılı tedavi yaptığını, ancak bu yöntemin sürdürülebilirlik ve maliyet sorunları olduğunu belirtti. Yeşilay olarak ayaktan tedavi modeliyle daha geniş kitlelere ulaştıklarını ifade eden Dinç, Diyarbakır ve Bursa'da açtıkları rehabilitasyon merkezlerinde hem psikoterapi hem de meslek eğitimleri verdiklerini, ayrıca yakında Kayseri'de açılacak kadınlara yönelik rehabilitasyon merkezinin de önemli bir adım olduğunu söyledi.
ARZI AZALTMAK DEVLETLERİN TALEBİ AZALTMAK STK’LARIN…
Uluslararası alanda bağımlılıkla mücadelede iki yöntemin olduğunu belirten Dinç, "Arzı azaltmak devletlerin görevidir, talebi azaltmak ise sivil toplum kuruluşlarının ve halkın bilinçlenmesiyle mümkündür" şeklinde ifade etti. Dinç, Yeşilay'ın Birleşmiş Milletler danışman statüsünde görev yaptığını ve bağımlılıkla mücadelede politikaların gelişmesine katkıda bulunduğunu söyleyerek cümlelerini sonlandırdı.