ABD merkezli Radian Aerospace, bu yıl "uzay uçağı"nın ölçekli bir modelini test etmeye hazırlanıyor. Şirket, 2016 yılında NASA'nın Lockheed Martin X-33 programının başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra tek aşamalı yörüngeye ulaşan (SSTO) uzay uçağı hayalini canlandırma hedefiyle kuruldu. Radian One, tamamen yeniden kullanılabilir olarak tasarlandı ve geleneksel dikey roketlerin yerini almak için yatay fırlatma ve iniş özellikleriyle öne çıkıyor.

İnsan saçından 200 kat ince: Hayat kurtarabilecek spagetti İnsan saçından 200 kat ince: Hayat kurtarabilecek spagetti

Sürükleyici Bir Fırlatma Deneyimi

Radian One, iki mil uzunluğundaki bir ray üzerinde roketle çalışan bir kızak sistemiyle hızlanarak standart bir pistten fırlatılıyor. Ardından, uzaya çıkış için motorları devreye giriyor. Bu yenilikçi sistem, araca daha az yakıt taşıma imkanı sunarak maliyetleri düşürebilir ve yolcular için daha rahat bir seyahat deneyimi sağlayabilir. 

Ekonomik ve Sık Kullanılabilir

Radian One, 100'e kadar göreve çıkabilecek kapasitede olup, Dünya’ya döndükten sadece 48 saat sonra tekrar fırlatılabilme yeteneğine sahip. Beş kişilik mürettebat taşıyabilen uzay uçağı, yörüngede beş güne kadar kalabiliyor ve bu süre zarfında bilimsel araştırmalar, uydu yerleştirme ve diğer uzay operasyonları gerçekleştirilebiliyor.

2028’e Hazır Olması Bekleniyor

Radian Aerospace, Radian One'ın tam boyutlu modelini 2028 yılına kadar hazır hale getirmeyi planlıyor. Ancak, uzaya ulaşması için daha fazla zamana ihtiyaç duyulabileceği öngörülüyor.

Kaynak: Haber Merkezi