Avrupa Birliği üyesi Almanya, Fransa, Hollanda, İspanya, Finlandiya ve Danimarka, Suriye'ye yönelik uygulanan ulaşım, enerji ve bankacılık sektörlerindeki yaptırımların kaldırılması gerektiğini belirtti.

Bu ülkeler, Esad rejiminin muhalefeti devirmesinin ardından, AB'nin Suriye politikasını gözden geçirmesi gerektiğini savundu.

İsrail'in İran misillemesine dair bilgi sızdırmıştı!  CIA ajanı suçunu itiraf etti İsrail'in İran misillemesine dair bilgi sızdırmıştı! CIA ajanı suçunu itiraf etti

"SNAPBACK" MEKANİZMASI DEVREYE SOKULACAK

Reuters ajansının edindiği bilgilere göre, bu altı ülke tarafından imzalanan belgede, "Avrupa Birliği, derhal yaptırım rejiminde düzenleme yapmaya başlamalıdır" ifadesi yer aldı. Suriye'yle ilişkilerin yeniden düzenlenmesi gerektiği vurgulanan belgede, Esad rejiminin insan hakları ve azınlıklara yönelik davranışlarına göre geri kalan yaptırımların kaldırılabileceği ancak bu koşullarda bile “snapback” mekanizmasının devreye sokulacağı belirtildi.

FİNANSAL KANALLARI YENİDEN AÇMA VURGUSU!

Belgede ayrıca Suriye'nin insan haklarına ve azınlıklara saygı konusunda AB'nin beklentilerini karşılamaması halinde geriye kalan yaptırımların kaldırılmayacağı ve askıya alınan yaptırımların da “snapback” mekanizması devreye sokularak yeniden uygulamaya konulacağı uyarısı yapıldı. Belgeye imza atan altı AB ülkesi, birliğin sivil uçuşları kolaylaştırmak için yaptırımları kaldırması, yüksek fiyatlı mallara yönelik yaptırımları yeniden değerlendirilmesi, petrol ve gaz teknolojisi ihracatı yasağını kaldırması ve AB ile Suriye arasındaki finansal kanalları yeniden açması gerektiğini belirtti. Altı ülke ayrıca, Esad rejimi mensupları ve destekçileri aleyhindeki yaptırımların yürürlükte kalması gerektiğini ifade etti.

HTŞ ALEYHİNDEKİ YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASI DEĞERLENDİRİLECEK

Belgede, Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD'nin terör örgütleri listesinde yer alan HTŞ aleyhindeki yaptırımların kaldırılmasının ise BM nezdinde ve yakın partnerlerle birlikte değerlendirileceği ifade edildi. Konuya ilişkin olarak, “Bu durum, terör listesindeki HTŞ ve lideri Ahmed el-Şara hakkındaki ortak değerlendirmemize ve Suriye'de sahadaki gelişmelere bağlı olacaktır” denildi.

YAPTIRIMLARIN HAFİFLEMESİ MASADA

AB dışişleri bakanlarının, Suriye'ye yönelik yaptırımların hafifletilmesi konusunu 27 Ocak'ta Brüksel'de gerçekleştirecekleri toplantıda ele alacağı açıklandı. Bu toplantıda, özellikle Suriye'ye yönelik daha esnek bir politikaya doğru adımlar atılması bekleniyor.

KALLAS'TAN SURİYE'YE ÇAĞRI

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan'da Suriye Geçici Hükümeti Dışişleri Bakanı Esaad Hasan Şeybani ile görüşerek, Suriye yönetimini kapsayıcı ve barışçıl bir geçiş sürecine dair adımlar atmaya çağırmıştı. Kallas, "Bir sonraki adım olarak AB dışişleri bakanlarıyla yaptırımların nasıl hafifletilebileceğini görüşeceğiz" açıklamasında bulundu.

ABD'DEN SURİYE'YE YAPTIRIM MUAFİYETİ

ABD geçtiğimiz hafta Suriye'ye insani yardım akışının kolaylaştırılması amacıyla Suriye hükümeti kurumlarıyla yapılan finansal işlemlere 6 aylık yaptırım muafiyeti getirmişti.

Kaynak: İHA