DEMET İLCE / MUHABİR

Beyni zorlamanın sinir büyümesini teşvik ettiğine ve kan akışını iyileştirdiğine inanılırken, yeni veya zor şeyleri denememek zamanla beyni zayıflatır.

Ada Şehitlioğlu, robotik cerrahi ile rahat bir nefes aldı Ada Şehitlioğlu, robotik cerrahi ile rahat bir nefes aldı

Araştırmada 40 yaş üstü 1.570 kişi üzerinde yapılan testler, müzik çalan kişilerin hafıza, akıl yürütme ve düşünme hızı açısından müzisyen olmayanlara göre önemli ölçüde daha iyi performans gösterdiğini gösterdi.

Sadece müzik dinlemek aynı etkiyi yaratmadı.

Piyano çalanların en büyük faydayı elde ettiği görüldü ancak tüm enstrüman çalanlar çalmayanlardan daha yüksek puan aldı.

Çalışmanın yazarı Profesör Anne Corbett şunları söyledi:

“Müzikal olmanın, beynin bilişsel rezerv olarak bilinen çevikliğini ve dayanıklılığını kullanmanın bir yolu olabileceğini düşünüyoruz. Bulgularımız müzik eğitimini teşvik etmenin değerli bir halk sağlığı girişimi olacağını gösteriyor. Yaşlı yetişkinleri daha sonraki yaşamlarında müziğe dönmeye teşvik etmek de aynı şekilde. Bu onların demans riskini proaktif olarak azaltmalarını ve beyin sağlığını geliştirmelerini sağlayabilir."

Önceki çalışmalar, enstrüman çalmanın çocukların IQ'sunu artırdığını, okuma becerilerini ve konsantrasyonunu geliştirdiğini göstermişti.

Müzik çalan veya çalmış olan yetişkinler ise genellikle dil ve düşünme hızı testlerinde daha üst sıralarda yer alıyor.

Uluslararası Geriatrik Psikiyatri Dergisi'nde yazan Prof Corbett, müziğin "bilişsel taleplerinin" muhtemelen beyne iyi geldiğini söyledi.

Bir grupta çalmak veya bir koroda şarkı söylemek de sosyalleşmeyi artırır; bu da demans riskini azaltmanın başka bir yoludur.

Muhabir: Demet İlce