Geçmişteki Ramazanlara olan özlem bu sene daha da artacak. Dünyada ve ülkemizde yoğun olarak etkili olan koronavirüs nedeniyle İslam Alemi buruk bir şekilde Ramazan ayına girdi. Ramazan’a has bazı etkinliklere bu sene ara vermek durumunda kaldık. Toplu iftarlar, sahurlar ve teravihlere bu sene eşlik edemedik. Tüm bunlara rağmen aile ve fert olarak Ramazan’ın manevi atmosferinden faydalanmaya çalışacağız.

Bu kapsamda ilk oruçtan sonra yapacağımız iftarda hangi duaların okunacağı birçok Müslüman tarafından merak ediliyor. Peki, yemek duası nasıl yapılır? Peygamberimizin yemek duası nasıldı? En güzel sofra duası! sorularını cevap aranıyor. En güzel yemek duası ve anlamına dair merak edilenler haberimizde olacak..

Yemek (Sofra) Duaları

Yemek duası hakkında Müslümanların gösterdiği hassasiyetin israf meselesinde de göstermesi beklenmektedir. İşte Müslümanların yemekten önce veya sonra şükrünü eda etmek için yemek duaları:

“Bizi yediren, içiren ve müslümanlardan kılan Allah’a hamdolsun. Allah’ım! Yemek sâhibini, yiyenleri, sofraya emeği geçenleri, bütün mü’min erkek ve kadınları mağfiret et ve onlara rahmet eyle!

Allah’ım! Kalblerimizi muhabbetinin ve zikrinin nurlârıyla nurlandır, ey celâl ve ikrâm sâhibi Allah’ım! Allah’ım! Din husûsunda, dünyada ve âhirette sıhhat, selâmet ve âfiyet üzere güzel bir hayât yaşamayı lutfeyle! Şüphesiz Sen her şeye kâdirsin. Allah’ım! Sen’den nîmetin tamâmını (İslâm üzere ölüp cennete girmeyi), âfiyetin devâmını ve hüsn-i hâtime ile (güzel bir hâl üzere) vefât etmeyi isteriz. Allah’ım! Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- ve Fâtiha-i Şerîfe hürmetine nîmetlerini artır, noksanlaştırma!”

Peygamber Efendimiz’in yemek duaları

Yine Ebû Ümâme -radıyallahu anh-’den rivayet olunduğuna göre Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz bir yemekten sonra şöyle duâ etmişlerdir:

“Sana hamd ederiz ey Rabbimiz! Nîmetinden müstağnî değiliz. Her dâim senin in’âm ve it’âmına; yani bize nîmet verip yedirmene muhtacız. Bu taam da vedâ taamımız olmayıp daha çok hayırlı ömürler ihsan ile, nankörlük edilmeyen, dâima şükür edilen nîmet ver ey Rabbimiz, yani sana dâima şükredeceğiz.” (Buhârî, Et’ime, 54)

Bir defasında da şöyle demişlerdir:

“Yâ Rabb! Sana hamd ederiz. Bu hamdimiz senin ihsan etmiş olduğun nîmetlerine mukabil olamaz, ve senin azamet-i ulûhiyyetin ve rubûbiyyetin hakkını îfâya asla kâfi değildir. Sana gerektiği gibi hamdedemediğimiz için aczimizi arzederiz. Ey Rabbimiz! Zîrâ nimetlerini saymak mümkün değildir.” “Allah Teâlâ Hazretlerine hamdederiz. Bize kifayet edecek derecede yemek ve sâir nimetlerini ihsan buyurdu. Yedirdi ve kanasıya içirdi. Allah Teâlâ Hazretleri’nin azamet ve ulûhiyyetinin hakkını tamamiyle îfâ edebilmek kâbil değildir. Ve Allah Teâlâ Hazretleri’nin sayılmayacak kadar çok nimetleri hiç bir sûretle inkâr edilemez.” (Buhârî, Et’ime, 54)

Yemek Duası ve israf hakkında Nihat Hatipoğlu yorumu

Yemek duası okuyan Müslümanların duaya gösterdiği özeni israf konusunda da göstermeleri gerekiyor. Bu konuyla ilgili ilâhiyatçı Nihat Hatipoğlu’nun yaptığı yorumlar da merak ediliyor. İşte Hatipoğlu’nun yemek duası ve israf konusunda açıklamaları:

Editör: Haber Merkezi