Nihat Nasır - Diriliş Postası 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gizem Güvener, yaz tatilinde çocukların sağlıklı bir şekilde keyifli vakit geçirmeleri için uzman tavsiyelerini paylaşıyor:

Güneşten korunma:

·       Dikkatli Olun: Güneş ışınlarının dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında çocukların doğrudan güneş ışığına maruz kalmasını önlemek önemlidir.

·        Güneş Kremi Kullanımı: 6 aydan büyük çocuklar için en az 30, tercihen 50 faktör mineral filtreli hem UVA hem UVB'ye karşı koruyucu güneş kremi kullanılmalıdır. Güneş kremi, güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmeli ve 2 saatte bir yenilenmelidir.

·        Kıyafet Seçimi: 6 aydan küçük çocuklar için uzun kollu ve uzun bacaklı, ince, pamuklu, açık renkli ve bol kıyafetler, UV filtreli mayolar ve geniş şapkalar tercih edilmelidir.

Yaz Tatili Öncesiçocuk Sağlığı Için Önemli Bilgiler

Sıvı tüketimi:

Sıvı Kaybına Dikkat: Yaz aylarında çocukların sıvı kaybı yaşayabileceğini unutmamak önemlidir. 6 aydan küçük çocuklar için anne sütü veya formül mama su ihtiyacını karşılar; ek olarak suya ihtiyaçları yoktur. 6 aydan büyük çocuklar için bol su içme alışkanlığı kazandırılmalıdır.

Yenidoğan bakımı:

Uygun Giyim: Yenidoğan bebeklerin üşümemesi amacıyla fazla kat giydirmek yanlıştır. Ortamın fazla sıcak olması, yenidoğan bebeğin uyku ve emme düzenini etkiler, isiliğe neden olabilir. Odanın havalandırılması yeterli değilse klima dolaylı yoldan kullanılabilir. Yenidoğan bebekler, ebeveynlerinden bir kat fazla giydirilebilir.

Enfeksiyon önlemleri:

Elektronik sigara, KOAH riskini artırıyor Elektronik sigara, KOAH riskini artırıyor

·        Deniz ve Havuz Güvenliği: Enfeksiyon riskini azaltmak için 6 ayı dolmuş ve 6 aylık aşıları tamamlanmış çocuklar temiz olduğundan emin olunan denize girebilir. Toplu kullanılan havuzlara ise 2 yaşına kadar sokulmamalıdır.

·        Kıyafet Değişimi: Çocuklar havuz veya denize girdikten sonra mayoları veya bezleri değiştirilmelidir. Bu, enfeksiyona zemin hazırlamamak ve idrar yolu enfeksiyonlarından korumak adına önemlidir.

·        Boğulma Riski: Yüzme bilen çocuklar dahil tüm çocuklar ebeveynlerin kontrolü altında olmalıdır. Derinliği bilinmeyen denizlere atlanmamalıdır. Can yeleği, kolluk, simit gibi yardımcı ekipmanlar kullanılabilir.

Gıda güvenliği:

·        Dikkatli Yiyecek Seçimi: Yaz aylarında yiyeceklerin çabuk bozulabileceği göz önüne alınmalıdır. Açıkta satılan ve uzun süre güneşin altında kalmış gıdalar tüketilmemelidir. Kremalı, et-tavuklu yemekler ve açıkta satılan dondurmalar dikkatli tüketilmelidir. Olası ishal durumlarına karşı tatil çantasında probiyotik bulundurulabilir.

·        Aşı Önemi: Yaz aylarında artan rotavirüs enfeksiyonlarına karşı bebeklerin aşı olması önemlidir.

·        Hijyen: Ellerin sık sık su ve sabun ile yıkanması, yiyeceklerin bol su ile yıkanması ve hızlı bozulabilen gıdaların daha çabuk tüketilmesi gerekmektedir.

Bu önerilere dikkat ederek, çocuklarınızın yaz tatilini güvenli ve sağlıklı bir şekilde geçirmesini sağlayabilirsiniz. Unutmayın, keyifli bir yaz geçirmek için tedbir almak ve dikkatli olmak çok önemlidir.

Editör: Nihat Nasır