Nihat Nasır - Diriliş Postası
Yaz aylarında çocuklarda sıkça görülen ve grip belirtilerine benzer semptomlar gösteren el, ayak, ağız hastalığı, aileleri endişelendiren bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkıyor. Bu hastalık, özellikle ağızda ve boğazda yaralarla belirti vererek çocukların yaşam kalitesini düşürebiliyor. Havuzlar ve oyun alanları gibi ortak kullanılan yerlerden bulaşabilen hastalık, hızlı bir şekilde yayılabiliyor. Uzmanlar, ebeveynlerin çocuklarının hijyenine dikkat etmelerini ve su kaybını önlemek için bol sıvı tüketimini sağlamalarını öneriyor.
PEKİ EL, AYAK, AĞIZ HASTALIĞI NEDİR?
El, ayak, ağız hastalığı (Hand, Foot, and Mouth Disease - HFMD), genellikle çocuklarda görülen viral bir enfeksiyondur. Çoğunlukla Coxsackie virüsleri tarafından tetiklenir ve virüslerin sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık, özellikle yaz ve sonbahar aylarında daha yaygındır.
Günümüzde çocuklarda sıkça görülen el, ayak, ağız hastalığı ağızda ve boğazda ciddi yaralarla belirti verebiliyor. Özellikle yaz aylarında havuzlardan da bulaşabilen el, ayak, ağız hastalığı çocukların vücudunda önemli miktarda su kaybına yol açabiliyor. El, ayak, ağız hastalığı olan çocuklarda genellikle ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, yutma güçlüğü, iştah kaybı olabiliyor. Çocuklar için oldukça ağır ve zor geçebilen bu hastalıkta ilk önlem el hijyenini sağlamak oluyor. Çoğu zaman grip enfeksiyonuyla aynı belirtileri veren bu rahatsızlık bazı durumlarda bağışıklığı da etkiliyor. Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Pediatri) Uzm. Dr. Erkan Yetmiş, el, ayak, ağız hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi.
EL AYAK AĞIZ HASLIĞININ BELİRTİLERİ NELER?
El, ayak, ağız hastalığı, özellikle mevsim geçişlerinde daha sık görülüyor ve grip ile aynı semptomları göstermesi nedeniyle sıklıkla karıştırılıyor. Hastalık, vücudun belirli bölgelerinde kaşıntıya ve döküntülere yol açabiliyor, bu nedenle uyuz hastalığı ile de karıştırılabiliyor. Uzmanlar, ebeveynlerin endişelenmemesi ve doğru tanı için uzman bir doktora başvurmaları gerektiğini vurguluyor. Havaların ısınması ve soğuması ile birlikte çocuklarda daha sık görülen bu hastalık, bazı durumlarda deride döküntü şeklinde de ortaya çıkabiliyor. Çocukların susuz kalmaması ve bol sıvı tüketimi hastalığın seyrini olumlu yönde etkiliyor.
El, ayak, ağız hastalığının dört önemli işareti bulunuyor: ağızda kırmızı lezyonlar ve yaralar, vücudun belirli noktalarında döküntüler ve kaşıntı, iştah kaybı ve halsizlikle birlikte ateş, çocuklarda aşırı ağlama ve ağrı hissiyatı. Özellikle küçük yaştaki çocuklarda görülen bu belirtiler, hastalığın tanısında önemli ipuçları veriyor.
Çocuklar arasında hızlı bir şekilde yayılan el, ayak, ağız hastalığı, daha çok oyun alanları ve parklar gibi ortak kullanım alanlarından bulaşıyor. Çocukların oyun alanlarında dokundukları oyuncaklardan, oyun parklarında ve ortak çocuk havuzlarından hastalık geçebiliyor. Ebeveynlerin çocuklarının hijyenine dikkat etmeleri ve hastalığın yayılmasını önlemek için gerekli önlemleri almaları önem taşıyor. Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlarla belirtiler hafifletilebiliyor ve hastalık doğru tanı ve tedavi yöntemleriyle başarılı bir şekilde tedavi edilebiliyor.