İnce’nin çıkışı CHP zihniyetinin Türkiye’ye attığı Yuvacık barajı kazığını hatırlattı. Asrın yolsuzluğu olan barajın 4.5 milyar dolarlık faturası hâlâ ödeniyor.

Sabri İşbilen/Özel Haber

AK Parti’nin seçim beyannamesinde 16 yıllık altın çağın üstüne yeni 146 devasa proje vaat etmesine karşın, CHP’nin adayı Muharrem İnce, İP’in lideri Meral Akşener ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, vizyonsuzluğun tarihini yazdı. 3 muhalif adayında ortak vaatleri “Yıkma, durdurma ve iptal etme” oldu. Akşener işi TRT’yi satma, FETÖ’nün nefret ettiği TİKA’yı kapatmaya kadar götürürken, Karamollaoğlu 2013’te kapıdan kovulan sömürgeci IMF’yi alenen geri çağıracağını ilan etti. Kılıçdaroğlu’nun koltuk hırsı nedeniyle aday gösterdiği İnce ise iptal vaatlerinin yanısıra yapma konusunda kendi deyimiyle “Lafın gelişi” olarak 4. Köprü’yü işaret etti, fabrikalar kuracağını söyledi. İnce’nin yapacağım dediği bir elin parmaklarını geçmeyecek olan projeleri akıllara CHP’nin Türkiye’ye hala faturasını ödettiği sözde yatırımlarını hatırlattı.

GÖRÜLMEMİŞ YOLSUZLUK

Onlardan en başta geleni SHP yönetimindeki İzmit Büyükşehir Belediyesi tarafından 1999 yılında tamamlanan Yuvacık Barajı. Barajın maliyeti hem Devlet Su İşlerine hem de İSKİ’ye en fazla 200 milyon dolardı, ancak 480 milyon dolara ihale edilen barajın sadece inşaat kısmı 890 milyon dolara yapılmış. Bugünlerde AK Parti’nin dünyayı kıskandıran projelerini yap-işlet-devret modeliyle yaptırmasını eleştiren CHP zihniyeti barajı yap-işlet-devret modeliyle yaptırdı. Hem de ihaleyi alan Gama isimli şirketin ortağı dönemin başkanı Sefa Sirmen’in başkanvekili… Barajı “Sayıştay” raporuyla yolsuzlukla inşa eden şirketle barajdan yılda 142 milyon m3 su alımı için anlaşma yapıldı. İşin ilginç tarafı, CHP zihniyetinin yaptırdığı barajın böyle bir kapasitesi yok, su fiyatı İstanbul’un neredeyse 3 katı ve baraj 2006 yılında kurudu. Daha sonra baraj 2008 yılında Sapanca gölünden su verilerek AK Parti hükümeti tarafından kurtarıldı.

1.5 MİLYAR DOLAR DAHA ÖDENMEK ZORUNDA

FETÖ’nün yalan belgeleriyle AK Parti’ye yolsuzluk iftirası atan CHP zihniyetinin sadece Yuvacık barajıyla Türkiye’ye ödettiği bedel tamı tamına 4.5 milyar dolar, rakamsal olarak Türkiye’nin dünyayı kıskandıran projesi Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden bile çok daha pahalı. 4.5 milyar dolarlık yolsuzluğun bugüne kadar 3 milyar doları ödendi. Hala tüy bitmemiş yetimin hakkı olan 1.5 milyar dolar daha CHP zihniyetinin yatırım adını verdiği eşi benzerine zor rastlanır yolsuzluğu yüzünden ödenmek zordu.

AK PARTİ SUDAN UCUZA YAPTI

Diğer yandan AK Parti hükümeti 200.000 m3 /gün kapasiteli İkitelli İleri İçmesuyu Arıtma Tesisini 12 Milyon Dolara inşa etmişken, İzmit Yuvacık Su Temini Projesi kapsamında yapılan 400.000 m3/ gün kapasiteli klasik içmesuyu arıtma tesisi 148 milyon dolara mal etmişti.

HAPİS CEZASI ALDILAR

Ayrıca Yuvacık Barajı’ndaki yolsuzluğu yaptıkları mahkemece tespit edilen Gama A.Ş Yönetim Kurulu Başkam Erol Üçer, Güriş A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı İdris Yamantürk ile eski izmit Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kadri Veziroğlu’nun da bulunduğu 9 kişi, 6’şar yıl 3’er ay hapis cezasına çarptırımış, yolsuzluğun başındaki isim olan dönemin belediye başkanı Sefa Sirmen CHP milletvekili olmasından dolayı dokunulmazlık zırhına bürünerek, kurtulmuştu.

Editör: TE Bilisim