Çin-ABD gerilimi, Çin’in sahibi olduğu TikTok’u Washington için tartışmaların odağına koyuyor.

Son dönemde artan endişeler ve güvenlik kaygıları, ABD Kongresi'ni TikTok'u tamamen yasaklama tehdidiyle karşı karşıya getirdi. TikTok, ABD'de milyonlarca kullanıcıya ulaşmış olsa da, FBI'nin Çin hükümetiyle olan potansiyel bağlantıları konusunda uyarıları ve gizlilik endişeleri, uygulamanın geleceğini tehlikeye attı.

Ülkede son olarak TikTok’un satışı için yasa çıkarma girişimi gündemde.

ABD'DE TIKTOK YASAĞI OYLANACAK

ABD Kongresi, Çin merkezli TikTok uygulamasına karşı baskıyı artırma yolunda hızlı bir adım attı ve TikTok'un ABD'de tamamen yasaklanma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteren bir oy verme süreci başlattı.

TikTok, ABD'de 170 milyondan fazla kullanıcıya ulaşmış ve Çin dışındaki en büyük kullanıcı kitlesine sahip olmuştur. Ancak, uygulamanın popülaritesi politikacılar, gizlilik savunucuları ve güvenlik kurumları arasında endişelere neden olmuştur.

FBI, geçen yıl ByteDance'ın Çin hükümetiyle olan bağlantıları nedeniyle TikTok'un zararlı propaganda yaymak için kullanılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Bu endişeler, ABD'nin TikTok üzerinde zaten kısmi bir yasak uygulamasına yol açtı. Ancak şimdi, ABD Temsilciler Meclisi, ByteDance'e TikTok'tan ayrılması için altı ay süre tanıyacak veya ABD'de tamamen yasaklanma tehdidiyle karşı karşıya kalacak bir yasa tasarısı üzerinde oylama yapacak.

TIKTOK NEDEN TARTIŞMALARIN ODAĞINDA?

Dünyanın dört bir yanındaki politikacılar ve düzenleyiciler, onları uygulamanın güvenli olduğuna ikna etmeye yönelik yoğun çabalara rağmen TikTok'un Çinli sahipleri hakkında endişeli.

Diğer birçok sosyal medya uygulaması gibi TikTok da kullanıcılardan veri topluyor ancak ne kadar topladığı ve bu verilere kimlerin erişebileceği konusunda ek incelemelerle karşı karşıya kaldı.

Özellikle eleştirmenler, bilgilerin Çin hükümetinin eline geçebileceğinden korkuyor; TikTok ve ByteDance'in şiddetle reddettiği bir şeyin olabileceğini.

2022'nin sonlarında İngiliz bir gazeteci, kedisinin hesabı aracılığıyla takip edildiğini keşfetti.

Ve 2023'te Birleşik Krallık hükümeti ve Parlamentosu, AB ve ABD Beyaz Saray'ı da içeren bir dizi kurum, personelin uygulamayı iş telefonlarında kullanmasını yasakladı.

TikTok defalarca Çinli sahiplerinden uzaklaşmaya çalıştı ve Avrupalı ​​kullanıcı verilerini yerel olarak depolamaya başlayan "Project Clover" gibi girişimlerle düzenleyicilere güvence vermeye çalıştı.

ABD, TIKTOK’U YASAKLAYABİLİR Mİ?

Her iki büyük partiden ABD'li politikacılar, Mart 2024'te "yabancı bir düşman tarafından" kontrol edilen firmalarla mücadele etmek için bir yasa tasarısı sundu.

Blinken: Rusya, silah karşılığında Kuzey Kore'ye uzay teknolojisi vermek istiyor Blinken: Rusya, silah karşılığında Kuzey Kore'ye uzay teknolojisi vermek istiyor

Başarılı olması durumunda ByteDance'in altı ay içinde TikTok'u satması gerekecek, aksi takdirde ABD uygulama mağazaları ve web barındırma platformlarından yasaklanmayla karşı karşıya kalacak.

Başkan Joe Biden, tasarı masasına ulaşırsa imzalayıp yasalaştıracağını söyledi.

Bu, Amerikan yetkililerinin ulusal güvenlik risklerini öne sürerek uygulamaya erişimi sınırlama yönündeki önceki çabalarının devamı niteliğinde.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2020 yılında Beyaz Saray'dayken uygulamayı yasaklamaya çalışmış ancak başarısız olmuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ