Pınar Karahan/Özel
Yapay zeka ve otomasyonun işgücü piyasası üzerindeki etkileri tartışmalı bir konu. Bir yandan iş kayıplarına yol açabilecek bir tehdit olarak görülürken, diğer yandan yeni iş imkanları da yaratabilecek bir fırsat olarak değerlendiriliyor.
İNGİLTERE’DE RİSK ALTINDA İŞLER
İngiliz Kamu Politikası Araştırma Enstitüsü'nün (IPPR) analizine göre, 8 milyon İngiliz işçisi yapay zeka nedeniyle risk altında. Bu risk, ilk etapta veri girişi, sekreterlik ve müşteri hizmetleri gibi pozisyonları kapsıyor.
Yapay zekanın iş süreçlerine daha fazla entegre edilmesiyle risk altındaki iş oranının %59'a yükselmesi öngörülüyor. Kadınların bu tür pozisyonlarda çalışma olasılığı daha yüksek olduğundan, yapay zekadan en çok etkilenenler arasında yer alma riski bulunuyor.
En kötü senaryoda, yapay zeka 7,9 milyon iş kaybına yol açabilir ve bu durum GSYH'de kayıplara neden olabilir. En iyi senaryoda ise risk altındaki tüm işler yapay zekaya uyum sağlayabilir ve GSYH'de %13'lük bir artış sağlayabilir.
Yapay zeka için iş geçişlerini teşvik eden ve otomasyonun meyvelerinin ekonomi genelinde yaygın şekilde paylaşılmasını sağlayan bir sanayi stratejisi geliştirilmesi.
Yeşil meslekleri içeren ve bu pozisyonların desteklenmesi, vergi teşvikleri veya sübvansiyonlar gibi mali politika önlemleri ve mevzuat değişikliklerini içeren bir strateji.
EL EMEĞİ MESLEKLERİN ÖNEMİ
Robotların ve yapay zekanın yapamadığı el emeği meslekler, günümüzde oldukça revaçta. Berberlik, inşaat ustalığı, aşçılık, çobanlık ve terzilik gibi meslekler, yapay zeka tarafından kolayca kopyalanamayan becerilere dayanıyor. Mavi yakalıların işleri, el emeği işlere yönelmiş durumda.