Ziyaretçiler, akıllı cihazları aracılığıyla müzede sanal dodo ile gerçek zamanlı olarak etkileşime geçebiliyor. Dodo, hayatı ve neslinin tükenme süreci hakkında soruları yanıtlayabiliyor; hatta klonlanarak geri getirilmek isteyip istemediği gibi etik soruları bile ele alabiliyor.

Cambridge Zooloji Müzesi'nin yardımcı direktörü Jack Ashby, yapay zekanın ziyaretçilere sergilerle yeni bir etkileşim yolu sunduğunu belirtiyor. "Müzeler genellikle ziyaretçilere neyi anlatacaklarına karar verir, ancak bu sayede ziyaretçiler istedikleri soruyu sorabilir. Bu, bir hayvanla veya bir örnekle gerçek bir konuşma yapmak ve müzeyi farklı bir şekilde canlandırmak anlamına geliyor," diyor.

Proje kapsamında, dodo dışında 12 farklı hayvan türü daha yer alıyor. Her biri kendine özgü bir sese sahip; örneğin, platypus su altındaki hayatını şiirsel bir dille anlatıyor, dev bir megatherion iskeleti ise kadın sesiyle konuşuyor. Narwhal, kelebek, fin balinası ve hatta hamamböceği gibi çeşitli hayvanlar da bu yapay zeka deneyiminde yer alıyor.

Doğru Temsil İçin Gerçekçi Sesler

Hayvanların insanlaştırılmasından kaçınmak için, yapay zekanın yaratıcıları mümkün olduğunca özgün bir ses tonu oluşturmaya çalıştı. Dodo, örneğin, bir Taylor Swift hayranı gibi konuşmuyor, bunun yerine doğal yaşam ortamına uygun yanıtlar vermeye çalışıyor.

İTÜ'nün hibrit roketi 'İstikbal', fırlatma testini başarıyla geçti İTÜ'nün hibrit roketi 'İstikbal', fırlatma testini başarıyla geçti

Projenin teknolojisini, Cambridge mezunlarının kurduğu Nature Perspectives adlı uluslararası bir teknoloji-eğitim şirketi sağlıyor. Şirketin Tel Aviv'den konuşan kurucu ortağı Gal Zadir, bu simülasyonların esnek olduğunu ve hayvanların kişilik özellikleri, evrimsel uyarlamaları ve olası deneyimlerine dayandığını belirtiyor.

Ashby, teknolojinin kapsayıcılığını da vurguluyor; yapay zeka, kullanıcının yaşına ve diline göre yanıt veriyor. "Kullanıcılar yaşlarını belirtebilir ve hayvan da buna göre uygun bir dilde konuşur. 20 farklı dilde konuşabiliyor. Yani kim olursanız olun, gelip bir soru sorabilirsiniz," diye ekliyor.

Yapay zeka deneyimi, 15 Ekim - 15 Kasım 2024 tarihleri arasında ziyaretçilere sunulacak ve bu sürecin ardından müze, deneyimin başarısını ve ilham verdiği sohbetleri değerlendirecek.

Kaynak: Haber Merkezi