DEMET İLCE / MUHABİR
Yapay zeka (AI) teknolojisindeki hızlı gelişmeler, iletişim şeklimizden günlük rutinlerimizi nasıl yönlendirdiğimize kadar hayatımızın bir çok noktasını değiştiriyor. Yapay zeka gelişmeye ve daha karmaşık hale gelmeye devam ettikçe, kaçınılmaz olarak gelecekte iş piyasasına etkisi ile ilgili soruları gündeme getiriyor. Uzmanlar, yapay zekanın birçok mesleği ele geçireceğini üstüne basa basa söylüyor. Peki, bu durum düşünüldüğü kadar bizi olumsuz mu etkileyecek, yoksa olumlu yansımaları olacak mı? Siber güvenlik Uzmanı Osman Demircan, yapay zekanın gelişmekte olduğu ve yerini alacağı meslekleri tek tek sıraladı ve robotik teknolojinin de gelişmesi yapay zekanın daha fazla iş kolunda özellikle fiziksel güce dayalı işlerde de boy göstermesine neden olacağını ifade etti.
“PROGRAMCILARIN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRABİLİR”
Gelecekte hangi mesleklere gerek kalmayacağı ile ilgili konuşan Demircan, “İlk gerek kalmayacak meslek olarak tüm otoriteler tarafından bilgisayar programcılığı gösteriliyor.” dedi. Nvidia CEO'su Jensen Huang “Kodlama öğrenmeyin” açıklamasını değerlendiren Demircan, “Bu durumun çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Bir bilgisayar programı koddan çok süreçten oluşur. Genel kuralları olan mali ve hukuki konuları bir kenara koyarsak her şirketin kendine ait süreçleri bulunur. Bu durumda da geliştirilecek kod yapay zekaya yazdırılırsa şirketin süreçleri programa entegre edilemeyecektir.” ifadelerini kullandı. Demircan, açıklamasına şöyle devam etti:
“Şöyle düşünün her üretim yapan firmanın depo ve sevkiyat süreçleri aynı değil. Ama yapay zeka bize standart bir depo ve sevkiyat yazılımı verebilir. Bunun şirketlere entegrasyonu programın baştan yazılmasından daha sancılı bir süreç olacaktır. Bilgisayar programcılığı genelinde program yazma konusunda programcıların işini hayli kolaylaştıracak bir yardımcı olabilir yapay zeka. Ben otoritelere bu konuda katılmıyorum.”
“İŞİNİZİ YAPAY ZEKA İLE YAPIYORSANIZ…”
"Eğer işinizi yapay zeka gibi yapıyorsanız, bu işinizi yapay zekaya kaptırabileceğiniz anlamına gelmekte.” Uyarısında bulunan Demircan, “Temel kuralları olan konular, hesaplamalar, içerikleri barındıran iş tanımlarına sahip işler elimizden gidecek, bu çok net.” diyerek tehlikeli duruma değindi.
Fakat işlerimize kattığımız farklılıkların, bizim o işi elimizde tutmamızı sağlayacağını da belirten Demircan, “Şunu unutmamak gerekiyor, yapay zeka hep vardır. Sadece bizimle iletişim halinde değildi.” dedi.
“BAŞINDA AVUKATLIK VE HAKİMLİK GELMEKTE”
“Gelişen dil modeli yapay zekanın sorulara yanıt vermesinin yanında hikaye yazmasını ve fotoğraflar oluşturmasını sağladı.” diyen Demircan, işimiz için yapay zekanın hep bir risk barındırdığını, ifade etti. Demircan, yapay zekanın bizi ne zaman tehdit etmeye başladığını şöyle anlattı:
“Bugün bizimle yazılı ve sesli bilgi aktarımı yapabiliyor. Tehdit bu noktada başladı. Artık bizi duyabiliyor ve söylediklerimizi veritabanındaki veriler ile işleyebiliyor olması, içerisinde veri olan tüm işleri risk altına sokmaya başladı. Bunların başında avukatlık ve hakimlik gelmekte. Genel ve standart kurallar çerçevesinde iş yapılabiliyor olması yapay zeka tarafından da iş olarak yapılabileceğini gösterdi.”
“EDİTÖRLÜK, KATİPLİK, DAKTİLOGRAFLIK RİSK ALTINDA”
Dünyada çok sayıda örneğin mevcut olduğunu dile getiren Demircan gelecekte risk altındaki meslekleri şu sözlerle anlattı:
“Bunun yanında bilgiye bağlı üretim dallarından habercilik ve özellikle editörlükte risk altında olan meslek dallarından. Katiplik ve daktilograflık gibi duyulanın yazıya döküldüğü meslek dalları da ciddi risk altında. Standart veriler ve geçmiş davaları örnekleyerek karar verebileceği düşünülürse hakimlik ve avukatlıkta risk altında mesleklerde.
Yapay zekanın aslında çok gelişmiş bir dil modeli olması, anlık çevirilerdeki başarısı dil eğitmenleri ve çevirmenlerin mesleklerini de risk altına sokuyor. Sigorta ve finans alanında çalışanlarda sayısal veriler ve analiz yaptıkları için işlerini yapay zekaya kaptırabilirler. Klinik verilerle uğraşan analistler, anket uzmanları, halkla ilişkiler araştırmaları yapanlar da işlerini yapay zekaya kaptırabilecek yüksek potansiyele sahipler. Grafik tasarımcıları yapay zekanın yaratım gücüne yenik düşecek bir diğer meslek gurubu olarak görebiliriz. Yapay zekanın ses ile de iletişim kurabilmesi tüm dünya genelinde call center yapısının yapay zeka ile yönetilmesine yönelebilir. Bir kurumun call center çalışanının sorulan sorulara sadece elindeki kontrol listesinden bakarak yanıt vermesi bu işin yapay zeka tarafından yapılabileceğinin en büyük ispatı niteliğinde."
“TIP VE SAĞLIK BİLİMLERİNDE GELİŞİM GÖSTERİYOR”
Yapay zekanın en çok hangi meslekte gelişim göstermekte olduğuna ilişkin Demircan, “Yapay zeka ve dil modeli ile gelişim gösteren meslek dallarının başında tıp ve sağlık bilimleri gelmekte. Tıp konusunda akademik makaleler, örnek vakalar ve tıp bilimi yapay zekaya veri setleri ile öğretildiğinde doktorlara ve alacakları kritik kararlara destek verici bir şekilde yardımcı olabiliyor. Semptomlar yapay zekaya sorulduğunda doktorlar ile aynı tanıyı koyması ya da gözden kaçan bir ayrıntıyı belirtmesi doktorların karar süreçlerini olumlu bir şekilde etkiliyor.” dedi.
“SİNEMA SEKTÖRÜNE OLUMLU YANSIYOR”
Demircan, yapay zekanın hangi mesleklerde gelişeceği ile ilgili ise şunları söyledi:
“Yine çok fazla veri ve analizlerle çalışması gereken veri analistlerinin işleri de yapay zeka sayesinde çok daha öngörülebilir bir hal almış durumda. Tüm bunların yanında yapay zeka ve makina öğrenme üzerine çalışan yazılımcılarda yine yapay zekadan destek alarak yapay zekanın gelişiminin hızlanmasını sağlayabiliyorlar. Ayrıca hayal gücüne dayalı üretimde örneğin senaryo yazımı, ya da çekilecek sahnelerin canlandırılması konusunda da sinema sektörü çok olumlu bir şekilde etkileniyor. Hangi meslek kolu olursa olsun müşteri deneyimi geliştirme ve iyileştirme konusunda uzmanlaşmış kişiler de yapay zekadan ciddi anlamda destek almakta.”
Yapay zekanın bahsedilen meslekleri tahmini ne zaman ele geçireceğine yönelik açıklamada bulunan Demircan, “Yapay zekanın veriye dayalı mesleklerde aktif rol oynaması 1-2 yıl içerisinde gerçekleşecek bir durum. Bugün başlayan testler birkaç yıl içerisinde eğer olumlu sonuçlar verirse teste tabi tutulan meslek dalları artık yapay zeka tarafından yönetilen süreçlere dönecektir. Ama şunu unutmamak gerekiyor, teknoloji tek bir bakış açısı ile algılanmamalı. Eğer dil modeli geliştirilmemiş olsaydı biz yapay zeka ile iletişim kuramayacaktık.” ifadelerine yer verdi.
“SIRADA ROBOTİK TEKNOLOJİLER VAR”
Şimdi sırada robotik teknolojiler olduğunu belirten Demircan, robotik teknolojinin de gelişmesi yapay zekanın daha fazla iş kolunda özellikle fiziksel güce dayalı işlerde de boy göstermesine neden olacağını ifade etti. Demircan, “Badana boya işlerinden kolluk kuvvetlerinin işlerine kadar fiziksel güce ve bir bedene ihtiyaç duyulan iş tanımlarında yapay zekayı robotlar ile birlikte görmeye başlayacağız. Şu an teknoloji devlerinin çok büyük bir kısmı robot teknolojileri konusunda aktif olarak ciddi bütçeler ile ARGE çalışmalarını sürdürüyor. Bu durumda yapay zekanın tek ihtiyacı olan beden sorununu ortadan kaldıracak bir durum.” diye konuştu.
“DUYGUNUN GEREKTİĞİ YERDE YETERSİZ KALACAK”
Yapay zeka ile ilgili öngörülen mesleki gelişmelerin insanlar ve insanlık için ne gibi tehlikeler doğurabileceği ile ilgili Demircan, şunları aktardı:
“Yapay zeka işleri yapmaya başladığında elbette insan gücünde bir azalma olacak. Bu kaçınılmaz. Ama yapay zekanın işleri yönetebilmesi için de insanlara ihtiyaç olacağı gerçeğini de unutmamak gerekiyor. Her ne kadar veri ile iş yapılsa da duygunun devreye girmesi gereken noktalarda yapay zeka maalesef yetersiz kalacaktır. Ayrıca değişen süreçlere göre yapay zekanın sürekli veri setleri ile güncellenmesi bu adatasyon sürecinden insan varlığının kaçınılmaz olduğunun da bir göstergesi. Tüm bunların yanında siber tehditler de mevcut. Yapay zekanın bir yazılım olması ve bu yazılımın hacklenebilme potansiyeli yanlış kararlar vermesine ve süreçlerin sekteye uğratılmasına neden olabilir. Ayrıca robotik teknolojiler ile yapay zeka entegrasyonu sağlanıp yaygınlaştığında her ne kadar bedenen insan canı tehlikeye atılarak yapılan işlere dahil olabilecekleri düşünülse de güçlü bir bedene sahip bir robotun yapay zeka ünitesi hacklenirse filmlerde gördüğümüz insana saldıran robot sahneleri kaçınılmaz olabilir."