Nature Communications dergisindeki bir araştırmaya göre, bazı durumlarda daha fazla ağaç, dünya yüzeyinden daha az güneş ışığının yansıtıldığı ve gezegen tarafından daha fazla ısının emildiği anlamına geliyor.

Araştırmanın ortak yazarlarından biri olan Dr. Susan Cook-Patton, şu şekilde konuştu:

"Ağaçları yeniden dikmenin iklim açısından olumsuz sonuçlara yol açtığı bazı yerler var. Bilim insanları ağaç örtüsünü eski haline getirmenin albedoda (gezegenin yüzeyinden geri yansıyan güneş radyasyonu miktarı) değişikliklere yol açtığını zaten anlamışlardı, ancak bunu açıklayacak araçlara sahip değillerdi” dedi.

Araştırmacılar yeni haritalar kullanarak ilk kez ağaçların soğutma etkisini ve azalan albedonun neden olduğu ısınmayı dikkate alabildi.

Albedo'yu denklemde hesaba katmayan projelerin, ek ağaçların iklim açısından faydasını yüzde 20 ila yüzde 80 oranında fazla tahmin ettiğini buldu.

Ancak Patton, haritaların aynı zamanda politika yapıcıların kıt kaynakları maksimum iklim etkisi için en iyi nereye aktaracaklarını belirlemelerine yardımcı olacak araçları da sağladığını söyledi.

Patton, “Ayrıca ağaç örtüsünü eski haline getirmenin iklim değişikliği açısından harika bir fikir olduğu pek çok yer var. Biz sadece insanların bu noktaları bulmasına yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.

Yatırım getirisi

Albedo, dünyanın donmuş bölgelerinde en yüksek seviyede ve yüksek düzeyde albedo içeren ayna benzeri temiz kar ve buz, güneş enerjisinin yüzde 90'ını yansıtır.

Aşırı ısıyı ve gezegeni ısıtan sera gazı emisyonlarını emen karalar ve okyanuslarla birlikte, Dünya'nın en önemli soğutma ajanlarından biri.

Doğu Karadeniz'deki dip çamuru plastik kirliliğini ortaya çıkardı Doğu Karadeniz'deki dip çamuru plastik kirliliğini ortaya çıkardı

Bu çalışma, birçok ülkenin küresel ısınmaya karşı bir siper olarak milyarlarca ağaç dikme sözü verdiğini, ancak tüm çabaların gezegen için eşit derecede sonuç vermediğini gösterdi.

Amazon ve Kongo Havzası gibi nemli, tropik ortamlar, yüksek karbon depolaması ve albedodaki düşük değişikliklerle övünüyor ve bu da onları orman örtüsünü yenilemek için ideal yerler haline getiriyor.

Patton, ılıman otlaklarda ve savanlarda bunun tersinin geçerli olduğunu belirtti. En iyi konumlardaki projelerin bile albedodaki değişiklikler hesaba katıldığında muhtemelen tahmin edilenden yüzde 20 daha az soğutma sağladığını söyledi.

Ancak ormanları restore etmenin, ekosistemleri desteklemek ve temiz hava ve su sağlamak gibi insanlar ve gezegen için yadsınamaz faydalar sağladığını vurguladı.

Patton, "Çalışmamızın hareketin genel anlamda bir eleştirisi olmasını gerçekten istemiyoruz ama her yere ağaç koyamayız. Yeterli paramız, zamanımız, kaynağımız, insanımız veya fidanımız yok. Ve bu aslında sınırlı yatırımlardan en iyi şekilde yararlanmak ve hektar yatırım başına en yüksek iklim getirisini elde etmekle ilgili” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi