Celal Topçu - Muhabir

Avrupa Birliği'nin mart ayında pazarlama iznini geri çekmesinin ardından, AstraZeneca ilaçların üye ülkelerde pazarlanmasına izin verilen onayını da geri çekti. Avrupa İlaç Ajansı da 7 Mayıs'ta aşının artık kullanılmaması gerektiğine dair bir bildiri yayınladı.

Bu gelişme, Covid-19 aşısının güvenilirliği ve etkinliği konusundaki tartışmaları yeniden gündeme getirdi. AstraZeneca'nın geri çekme kararı, Covid-19 pandemisiyle mücadelede önemli bir dönemeç olarak kabul edilebilir.

AstraZeneca'nın açıklamasında, yeni varyantlara hedeflenen aşıların çeşitli bir yelpazede mevcut olması nedeniyle talebin azaldığı belirtildi ve artık üretim veya tedarik yapılmadığı vurgulandı. Diğer ülkeler de aşı tedarikini durdurdu.

Avustralya'da 2023'ten bu yana kullanılmayan aşı, Haziran 2021'den itibaren yeni aşıların mevcudiyeti nedeniyle kullanımı azalmıştı. AstraZeneca, Covid aşısının adını 2021'de Vaxzevria olarak değiştirdi. Aşı, genellikle üst kolun kasına iki enjeksiyon şeklinde yapıldı ve bazı ülkelerde takviye dozu olarak da kullanıldı.

AŞIDA YAN ETKİ ORTAYA ÇIKTI

Her 30 kişiden 1'i diyabet olduğunu bilmiyor Her 30 kişiden 1'i diyabet olduğunu bilmiyor

Vaxzevria, Covid-19'a neden olan SARS-CoV-2 virüsünden bir protein üretmek için değiştirilmiş bir adenovirüs ailesinden bir başka virüs kullanılarak yapıldı. Aşı, virüsü içermez ve virüse neden olmaz. Aşı, genel olarak güvenli ve etkili olsa da nadir ancak ciddi bir yan etki riski olan tromboz ile trombositopeni sendromuna yol açabildiği ortaya çıktı.

Avustralya'daki Deakin Üniversitesi'ndeki epidemiyoloji başkanı Profesör Catherine Bennett, aşının pandemiye karşı mücadelede önemli bir rol oynadığını, ancak artık yeni varyantlara odaklanan aşıların mevcut olduğunu ve risk hesaplamasında bir değişiklik olduğunu belirtti. Nisan ayında Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 aşılarının JN.1 hatlarına hedeflenmesi gerektiğini tavsiye etti.

Editör: Celal Topçu