Yale Üniversitesi’nde “Beyoncé Tarih Yazıyor: Siyah Radikal Gelenek, Kültür, Teori ve Müzik Yoluyla Politika” adını taşıyan ders, sanatçının 2013’te çıkardığı kendi adını taşıyan albümünden bu yılki ‘Cowboy Carter’a kadar olan dönemi kapsayacak. Beyoncé'nin bu yılki country albümü ‘Cowboy Carter,’ Grammy ödüllerinde 11 adaylık kazanarak sanatçının Grammy tarihindeki adaylık sayısını 99’a yükseltti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 17 Filistinli öldü İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 17 Filistinli öldü

Ders kapsamında, Beyoncé'nin toplumsal ve politik ideolojilere farkındalık kazandırma çabaları ele alınacak. Yale’in Afro-Amerikan Çalışmaları Profesörü Daphne Brooks, dersin sanatçının müziğini “siyah entelektüel düşünceye bir portal” olarak ele almayı hedeflediğini belirtti. Brooks, Beyoncé’nin eserlerini Frederick Douglass'tan Toni Morrison'a kadar siyah düşünürlerle ilişkilendirerek öğrencilerin bu düşünürlerin felsefelerini sanatçının eserlerine uygulamalarını sağlayacak.

Beyonce Mirasıyla Derslere Konu Olan İlk Ünlü Değil!

Beyoncé, üniversite düzeyinde dersi verilen ilk sanatçı değil; Bob Dylan, Lady Gaga ve Taylor Swift gibi sanatçılar da daha önce benzer derslerde incelendi. Brooks, Beyoncé'nin diğer sanatçılardan ayrıştığını belirterek, sanatçının müziğinde Black Lives Matter hareketi ve siyah feminist yorumlar gibi toplumsal hareketleri sanatıyla birleştirdiğine dikkat çekti.

“Beyoncé’nin 2013’ten bu yana sunduğu uzun soluklu çoklu medya projelerine bu denli çeşitli aktivistleri dahil eden başka bir pop müzisyen düşünebilir misiniz?” diye soran Brooks, sanatçının 400 yılı aşkın Afro-Amerikan tarihini, ırk, cinsiyet ve cinsellik bağlamında ele almasını vurguladı.

Yale öğrencileri bu derse katılma şansını yakalasa da, Beyoncé’yi bizzat görmeyi beklememeli. Profesör Brooks, “Keşke turnede olsaydı, kesinlikle dersi ona götürmeye çalışırdım” diyerek dersin içeriğini heyecanla beklediğini belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi