Yaz aylarında yağışların yetersiz kalması nedeniyle Balık, Uzun, Gıcı, Tatlı, Alıntılı, Paralı, Cernek, Liman, Tuzlu ve Sülüklü göllerinde su seviyeleri tehlikeli derecede düşmüştü. Ancak, bölgede son bir haftadır devam eden yağışlarla göllerin su seviyeleri normale dönmeye başladı. Kızılırmak Deltası Sulak Alan Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz, yağışlarla birlikte delta ekosisteminin eski haline dönmeye başladığını belirtti. Yılmaz, “Yağışlar, kurak olan tüm bölgeleri suyla doldurdu, artık su kuşlarını yakından görebiliyoruz” dedi.

Fransız Alplerinde Geleneksel Kayak Merkezleri ve Yıl Boyu Süren Eko-Turizm Yarışı Fransız Alplerinde Geleneksel Kayak Merkezleri ve Yıl Boyu Süren Eko-Turizm Yarışı

Kuş Türleri Yeniden Göç Ediyor

21 bin 780 hektarlık sulak alanın üçte birlik kısmı yazın kuraklıktan etkilendi, ancak sonbahar yağışları ile birlikte delta yeniden yeşermeye başladı. Kızılırmak Deltası'nda Türkiye genelinde görülen 500 kuş türünden 365'ine rastlanıyor ve 165 tür, yaz kış burada yaşamını sürdürüyor. Yılmaz, sonbahar yağışlarının bölgeye olan etkilerini değerlendirerek, "Bu ay içinde Rusya'nın Sibirya bölgesinden göçmen kuşların deltaya gelmesini bekliyoruz. Su seviyesinin normale dönmesi, göçmen kuş türleri ve balıklar için yaşamsal anlamda bir rahatlama sağladı" ifadelerini kullandı.

Kızılırmak Deltası, gerek yerli gerekse göçmen kuşlar için önemli bir yaşam alanı sunarken, Türkiye’nin sulak alan ekosistemine de katkıda bulunmaya devam ediyor.

Kaynak: AA