Yapay zeka ile kanser hücreleri saniyeler içinde tespit edilebiliyor Yapay zeka ile kanser hücreleri saniyeler içinde tespit edilebiliyor

Celal Topçu - Diriliş Postası 

Windows 11 Recall özelliği, Snapdragon X Elite ve X Plus işlemcili dizüstü bilgisayarlarla birlikte duyurulmuştu. Microsoft, bu özelliğin kullanıcıların bilgisayarlarında yaptıkları her şeyi aramalarına olanak sağlayacağını açıklamıştı. Recall, birkaç saniyede bir ekran görüntüsü alarak, yapay zeka aracılığıyla bu ekran görüntülerinde aradığınızı bulmanızı sağlıyordu. Ancak bu işlem, cihazda çok miktarda kullanıcı verisinin toplanması ve saklanması anlamına geliyordu.

Gizlilik endişeleri ortaya çıktı

Bu kadar fazla kullanıcı verisinin kaydedilmesi ve saklanması gizlilik sorununu da beraberinde getirdi. Güvenlik araştırmacıları, Recall'un sakladığı verilerin çoğunun düz metin olarak saklandığını keşfettikten sonra konuya ilişkin endişeler daha da arttı.

Microsoft geri adım attı

Microsoft, gelen tepkiler üzerine geri adım attı ve Recall'un isteğe bağlı bir özellik olacağını duyurdu. Şirket, Windows 11 kurulum sürecinin, Recall özelliğinin açık olup olmadığını daha net bir şekilde göstereceğini belirtti. Ayrıca, Recall'un çalışabilmesi için Windows Hello'nun açık olması gerekecek ve kullanıcıların, Recall'un topladığı verilere erişmek için varlıklarını kanıtlamaları istenecek.

Ek güvenlik önlemleri

Microsoft, Recall'un topladığı verilere daha iyi şifreleme ekleyeceğini de duyurdu. Şirket, tüm verilerin cihazda saklandığını ve işlendiğini, Recall açık olduğunda Windows'un kullanıcıyı bilgilendireceğini, kullanıcının ekran görüntüsü alınacak içerikler üzerinde kontrole sahip olacağını ve özelliği istediği zaman kapatabileceğini vurguladı.

Kullanıcı tepkileri bekleniyor

Recall özelliği, gizlilik endişelerine rağmen kullanıcılar tarafından kullanılıp kullanılmayacağı merak konusu. Microsoft'un bu geri adımının, kullanıcıların gizlilik endişelerine olan duyarlılığının bir göstergesi olduğu yorumları yapılıyor.

Editör: Celal Topçu