Yaklaşık iki milyon nüfusa sahip olan şehirde, nüfusun yarısı toplu taşıma kartı kullanıyor. Viyana Şehir Meclisi üyesi Josef Taucher'e göre, yıllık 365 euroya satılan ulaşım kartı sayesinde şehirde toplu taşıma, günlük sadece 1 euroya kullanılabiliyor. Taucher, bu uygulamanın iklim koruma üzerindeki büyük etkisine dikkat çekti.
Viyana'da halkın üçte biri toplu taşıma kullanırken, yine üçte biri yürüyerek seyahat ediyor. Arabayla seyahat edenlerin oranı ise yalnızca dörtte bir. 2022 yılında Wiener Linien toplu taşıma sistemi 792 milyon yolcu taşırken, bu yolculukların 352 milyonu metroda, 274 milyonu ise tramvayda gerçekleşti. Ayrıca, yapılan bir ankete göre Viyana'nın toplu taşıma memnuniyet oranı %91, bu da şehri Avrupa'daki 83 şehir arasında zirveye taşıyor.
Son Kilometre için Paylaşımlı Hizmetler
Viyana'da ulaşımı daha da kolaylaştırmak amacıyla son yıllarda paylaşımlı bisikletler ve elektrikli araçlar gibi seçenekler sunuldu. Wiener Linien'in CEO'su Alexandra Reinagl, son kilometreyi aşmak için bu tür hizmetlerin önemli olduğunu ve bireysel araç kullanımını azaltmanın hedeflendiğini belirtti.
Şehir, toplu taşıma ağını genişletme çalışmalarına da devam ediyor. 20. yüzyılın başlarından beri hizmet veren tramvay sisteminin yenilenmesi ve U5 otomatik metro hattının inşası gibi projeler planlanıyor. U2 hattının modernizasyonu ise 2030 yılına ertelenmiş durumda. Bu projeler, yılda 300 milyon ek yolcunun taşınmasını ve 75 bin ton karbondioksit tasarrufu sağlanmasını hedefliyor.
Sokakları Yaşam Alanlarına Dönüştürme
Reinagl, ulaşım projelerinin yanı sıra şehrin sokaklarını sadece hareket etmek için değil, aynı zamanda vakit geçirmek için de cazip hale getirmek istediklerini belirtti. Bu dönüşümün, şehre yüksek yaşam kalitesi sunduğunu vurguladı.
Viyana'nın ulaşım altyapısı, şehrin yaşanabilirlik derecesini yükselten temel unsurlardan biri olarak öne çıkıyor.