Tuğçe Huy - Muhabir 

Semizotu insanlar tarafından binlerce yıldır kullanıyor ve şimdi bitkinin birçok farklı dilde binlerce ismi var. Semizotu inanılmaz geniş bir yayılıma sahiptir ve üç kıtada bulunabilir.

Kuzey Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Güney Asya, Endonezya ve Avustralya'da doğal olarak yetişir. Bu geniş yayılmanın nedeni, insanların muhtemelen bu bitkiyi yenilebilir ve tıbbi özellikleri nedeniyle dünya çapında yaydığıdır.

Bugün, semizotu hala tıbbi faydaları için yenilmektedir. Sağlıklı bitkilerden biridir ve vitaminler ve minerallerle doludur. Garnitür olarak veya salatalarda kullanılabilir ve birçok yemeğe taze, ekşi bir tat katar. Peki, semizotunu yemenin tam olarak faydaları nelerdir? Semizotu faydaları hakkında 10 şaşırtıcı bilgiyi öğrenmek için okumaya devam edin!

Gözlerini dahi açamayan 13 yaşındaki kerem sağlığına kavuştu Gözlerini dahi açamayan 13 yaşındaki kerem sağlığına kavuştu

Vitamin Deposu Semizotunun 10 Şaşırtıcı Faydası 2

1- Kalorisi Düşüktür

Semizotu çoğunlukla sudan oluşur. Aslında, bitkinin yaklaşık %93'ü sadece iyi eski H2O'dur. Geriye kalan %7, tüm önemli besin maddeleriyle doludur. 100 gram semizotu sadece 16 kalori içerir! Dolayısıyla, kalori içeriğine dikkat eden insanlar için mükemmel bir seçenektir, ancak yine de birçok besin sağlar.

2- Vitamin Doludur

100 gram semizotu, iki temel vitaminin günlük alımınızın daha da fazlasını içerir:

A Vitamini: Önerilen günlük alımın %44'ü.
C Vitamini: %35'i.

Semizotu ayrıca vitamin E ile B1, B2 ve B3 vitaminlerinin küçük miktarlarını içerir:  Kısacası, semizotu, kalori içeriği için dünyadaki en vitamin açısından zengin bitkilerden biridir.

Vitamin Deposu Semizotunun 10 Şaşırtıcı Faydası 3

4- Mineraller zengini 

Mineraller, insanların işlev görmesi için de önemlidir ve vücudumuzdaki tüm mineraller yediğimiz yiyeceklerden gelir. Semizotu birçok önemli mineral içerir:

Magnezyum: Önerilen günlük alımın %17'si.
Mangan: %15
Potasyum: %14
Demir: %11.
Kalsiyum: %7

Semizotu ayrıca bakır ve fosforun iz düzeylerini içerir. Semizotundaki çeşitli mineraller, bu temel besin maddelerinin dengeli bir kaynağı haline getirir.

4- Semizotu Kemiklere Faydalıdır

Sadece sütün kemikleri güçlendirebileceğini kim söyledi? Semizotundaki iki mineral - kalsiyum ve magnezyum - güçlü kemiklerin oluşumu ve bakımı için son derece önemlidir. Kalsiyum eksikliği osteoporozun yaygın bir nedenidir, bu nedenle semizotu tüketmek bu durumun oluşma riskinizi azaltabilir.

5- Omega-3 Yağ Asitleri

Genellikle semizotu düşük yağ içeriğine sahip olsa da, bu yağın çoğu yağ asitlerinden oluşur. Yağ asitleri insanlar için esastır, ancak kendimiz üretemeyiz. Bu nedenle, onları diyetimizden almalıyız. Semizotu, kalp hastalıklarını ve inmeleri önleyebilecek Omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Semizotu, diğer yapraklı yeşillere kıyasla daha fazla yağ asidine sahiptir, bu da onları bu temel Omega-3'ü elde etmek için harika bir seçim yapar!

6- Antioksidanlar

Semizotu ayrıca birçok antioksidan içerir. Yukarıda listelenen besin maddelerinin çoğu önemli antioksidanlardır, bunlar arasında C, E ve A vitaminleri bulunur. Vitaminlerin yanı sıra, semizotu hücreleri hasardan koruyan Glutatyon içerir. Ayrıca, normal uyku döngüsünü sürdürmenize yardımcı olan bir miktar melatonin içerir. İyi bir gece uykusu almanıza yardımcı olmak için akşam yemeğinizde semizotu yiyin!

7- Kanser Riskinizi Azaltabilir

Semizotu, saplarına kızıl bir renk veren bileşiği olan beta-karotenin iyi bir miktarını içerir. Beta-karoten semizotunda bulunan bir başka tür antioksidandır. Beta-karoten, vücudunuzdaki serbest radikallerin sayısını azaltmada iyidir. Serbest radikaller hücre hasarının artmasına neden olabilir, bu da kanser riskinizi artırabilir. Dolayısıyla, aldığınız beta-karoten miktarını artırmak kanser riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir.

8- Semizotu Astıma İyi Gelebilir

Bir araştırma, semizotunun astıma yardımcı olabileceğini buldu. Normal tedavilere kıyasla semizotunun astımalı hastalarda solunum fonksiyonunu iy

ileştirdiğini göstermiştir. Bu sadece bir araştırma olsa da, sonuçlar umut vericidir!

9- Semizotu Diyabetlilere Fayda Sağlayabilir

Küçük bir klinik çalışma, semizotu tohumlarını tüketen kişilerin, kontrol grubuna göre daha düşük bir vücut kitle indeksi, daha düşük serum trigliserid seviyeleri ve daha düşük kan basıncına sahip olduklarını bulmuştur. Çalışma, daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtse de, yine de çok umut vericidir!

10- Semizotu oksalat bakımından zengindir

Bu yönüyle böbrek taşı riskini artırabilir. Ancak, böbrek taşı olma eğiliminde değilseniz, semizotunun yüksek oksalat içeriği endişe nedeni oluşturmaz. Ortalama bir insanın bir böbrek taşı geliştirmek için çok fazla semizotu yemesi gerekir.

Tümüyle, semizotu mutfak repertuarınıza mükemmel bir katkı yapabilir. Birçok harika tarif var, bu yüzden belki de mutfağınızda deney yapma zamanı gelmiştir ve semizotunun harika faydalarını deneyimlemek için!

Editör: Tuğçe Huy