7'den 77'ye Barış Manço. Rock müziğinin Türkiye'de en meşhur efsanesi Cem Karaca. 70'ler, 80'ler, 90'lar...Kısacası 2000'li yılların öncesine damga vuran Türk Rock müziğinin iki rahmetli efsanesi Barış Manço ve Cem Karaca, Barış Manço'nun TRT'de program yaptığı dönemde buluşmuştu. Espirilerin havada uçuştuğu programda asıl bombayı Barış Manço patlatmıştı.
BARIŞ MANÇO VE OĞULLARI
Barış Manço, Barış Manço ve Moğollar adını verdiği müzik grubunun yanlış bilindiği bir anı hatırlattı ve programda kırdı geçirdi. Manço'nun canlı yayında yaptığı itiraf şu ana kadar saklıyorum, bundan sonra da saklayacağım o belgeyi sözleri hafızalara kazınmıştı...
BARIŞ MANÇO KİMDİR
Barış Manço (2 Ocak 1943 doğumlu; Üsküdar, İstanbul - Ö. 1 Şubat 1999; Kadıköy, İstanbul), Türk sanatçı; şarkıcı, besteci, söz yazarı, yapımcı ve TV programı sunucusu, köşe yazarı, devlet sanatçısı ve kültür elçisi. Türkiye"de rock müziğinin öncülerinden biri Anadolu rock"ın kurucularından biri olarak kabul ediliyor.
Bestelediği 200"ün üzerinde şarkısı ona on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Bu şarkılardan bazıları daha sonra Arapça, Bulgarca, Hollandaca, Almanca, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunancaya çevrildi. Televizyon programı ile dünyanın birçok ülkesini gezdi, bu nedenle adı “Barış Çelebi” oldu. 1991 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı Unvanı"na layık görüldü. 1 Şubat 1999"da, aynı gece kalp krizi sonucu eve götürüldüğü Siami Ersek Hastanesi"nde öldü.
CEM KARACA KİMDİR?
Cem Karaca 1 Ocak 1945 yılında İstanbul'da doğdu. Azeri asıllı bir babadan ve ermeni bir anneden dünyaya gelen Karaca'nın küçüklüğünden beri müziğe karşı büyük bir ilgisi vardı. Okul yıllarında özellikle Rock müziğine karşı büyük bir hayranlık duyuyordu. Bunun üzerine arkadaşlarıyla toplanarak bir müzik grubu kurdu. O dönemin en ünlü sanatçılarından biri olan İlham Gencer'de Cem Karaca'ya ve ekibine büyük destek verdi. Babası ise Karaca'nın müzikle ilgilenmesinden büyük rahatsızlık duyuyordu. Hatta adam tutarak kendi oğlunu konserinde yuhalatmıştır. Buna rağmen yine de müzik sevdasından vazgeçirememiştir.
Daha sonra askere giden Karaca'nın hayatı büyük bir anlamda değişti. Anadolu'nun ilkokul kitaplarında anlatıldığı gibi olmadığını farkeden Cem Karaca, asker arkadaşının çaldığı bağlama sayesinde bir zamanlar ilkel ve sıkıcı bulduğu müziğe kendi duygularını da katarak yeni bir anlam yükledi ve Anadolu Rock müziğinin öncüsü oldu. Ünlü sanatçı hayatı boyunca Apaşlar, Kardaşlar, Moğollar, Dervişan gibi pek çok önemli grubun içerisinde yer aldı. Müzik kariyerinin yanında az da olsa tiyatro ve filmde yer aldı.
1961'de Hamlet'te oynayarak tiyatroya ilk adımını attı. 1964'te Münir Özkul'un oynadığı General Çöpçatan oyunu ilk büyük tiyatro çalışması oldu. 1965'te askerliği sırasında askeriyede Cahit Atay'ın Pusuda ve Aziz Nesin'in Toroslar Canavarı oyununu yönetti ve oynadı. Aynı dönem İstanbul Tiyatrosu'nda sergilenen "Anahtarı Bendedir" adlı oyunu Türkçeye çevirdi ve oynadı. Cem Karaca, 1970'de ilk ve tek başrol filmi olan Kralların Öfkesi'nde oynadı. Yücel Uçanoğlu'nun yazıp yönettiği yerli western tarzı bu filmde Murat Soydan ile başrolü oynayan Karaca, Camgöz adlı bir kovboyu canlandırdı. 1999 yılında da Kahpe Bizans isimli sinema filminde Karaca Abdal adlı bir karakteri oynadı. Aynı zamanda filmin müziklerinden bazılarınıda kendisi besteledi.Bunun dışında 2001'de Yeni Hayat adlı dizide misafir olarak yer aldı. Aynı sene Avcı adlı dizide Dem Baba rolünü oynadı.
Cem Karaca 8 Şubat 2004 sabahı, solunum ve kalp yetmezliği sonucu geçirdiği kalp krizi nedeniyle Bakırköy Acıbadem Hastanesi'ne kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. Ölümünün ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda yapılan törenle babası ile aynı mezara defnedildi.
DERLEME: NUSRET ODABAŞ / DİRİLİŞ POSTASI