Ardahan'da il genelinde artış gösteren şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarları ile tüm köy ve mahalleler karantinaya alındı.
Ardahan Valiliği, çok hızlı bir şekilde yayılma özelliği gösteren şap hastalığı ve İran kaynaklı yeni tip SAT-2 virüsünün yayılımının azaltılması amacıyla, il genelinde tüm köyler ve mahallelerin karantinaya alındığını duyurdu.
Valilikten yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"İlimizde de görülen ve çok hızlı bir şekilde yayılma özelliği gösteren şap hastalığı ve İran kaynaklı yeni tip SAT-2 virüsünün yayılımının azaltılması amacıyla il genelindeki tüm köyler ve mahallelerimiz karantinaya alınmıştır".
Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latifşah Sural ise başta Ardahan valiliği olmak üzere Tarım ve Orman Müdürlüğü ve tüm odalar olarak bu hastalığa karşı birlikte hareket ettiklerini söyledi.
SAT-2 denilen ölümcül hastalığın Korona virüs gibi bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık olduğunu ve bu nedenle 253 köyden 160’a yakın köyde bu hastalığa rastlandığı tespit edildiğini ifade eden Sural, hastalığın gözlemlendiği bu köylerde büyük çaplı hayvan teleflerinin olduğunu dile getirdi. Sural, üreticilerin maddi ve manevi mağdur olduğunu ve mağdur olan üreticiler tazminat ödenmesi gerektiğini söyleyerek, ’’SAT-2 serotipi şap hastalığı bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık. Şu ana kadar 160’a yakın köyde bu hastalığa rastlandı. Diğer köylere de bu hastalığın bulaşmaması için Valilik tarafından il genelinde ikinci bir emre kadar karantinaya alınmıştır. Bu hastalıkla mücadele açısından Milletvekillerimiz gerekli yerlere bilgilendirmeler yapmışlardır. Fakat, daha önce brusella ve çiçek hastalığı bulaşan hayvanlarda olduğu gibi ödenen tazminatların kategorisine alınmasını istiyoruz. Telef olan hayvanların sahiplerine tazminat ödenmesini istiyoruz. Bir sıkıntımızda tazminat ödenmediği için hayvan sahipleri telef olan hayvanları araziye bırakıyor. Bu da başka bir hastalığın başlangıcı olabiliyor. Oysa telef olan hayvanlar için tazminat ödemesi yapılırsa yetkilileri çağırarak resmi olarak imhasını gerçekleştirebilecek ve parasını almayı bekleyecek. Bu nedenle brusella ve çiçek hastalığı kategorisine alınarak üreticinin telef olan hayvanlarının parasının alınması sağlanmalı’’ dedi.
Ölümcül bir hastalık olan SAT-2 hastalığının insanlara da bulaşıp bulaşmadığının araştırılması gerektiğini dile getiren Ziraat Odası Başkanı Latifşah Sural, bu nedenle yetkililerin bu hastalıkla ilgili çalışmalarını bir an önce sonuçlandırması gerektiğini ifade ederek, ’’Şu anda Ardahan hayvan pazarındayız ve Pazar karantina kapsamında kapatılmış ve ikinci bir emre kadar da kapalı kalacak. Ardahan’ın can damarı hayvancılık, hayvancılık ilin lokomotif sektörü. Ardahan’ın ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Yani tek geçim kaynağımız hayvancılık ve bu hastalığın çözümüne bakılması gerekmektedir. Yetkililerden istediğimiz bize yardımcı olmalarıdır’’ dedi.

Kaynak: İHA