Ankara Etlik Şehir Hastanesi Çocuk-Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği İdari Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Ayşegül Efe, uzun ekran sürelerinin dikkat eksikliğinin önemli nedenlerinden biri olduğunu belirterek, çocuklarda ekran süresinin yaşa göre sınırlandırılması gerektiğini vurguladı. Efe, “İlkokul çağındaki çocuklarda günlük ekran süresi en fazla 1 saat, 12 yaş ve üstü çocuklar ile yetişkinlerde ise 2 saat olmalı” dedi.

Ekran süresinin telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon izlemeyi kapsadığını belirten Efe, Amerikan Pediatri Akademisi’nin 0-3 yaş aralığındaki çocuklar için ekrana hiç maruz kalmamasını önerdiğini belirtti. Bu yaş grubundaki çocukların bilişsel becerilerinin ekranlardaki yoğun uyaranlarla uyumsuz olduğunu ifade etti.

Bir yılda 25 bin kişi akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti Bir yılda 25 bin kişi akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti

12 yaş üstü için 2 saat ideal

3-6 yaş arasındaki çocuklar için maksimum yarım saat ekran süresi önerildiğini belirten Efe, ilkokul çağındaki çocuklarda bu sürenin 1 saatle sınırlandırılması gerektiğini, 12 yaş ve üstü çocuklar ile yetişkinlerde ise toplam ekran süresinin 2 saat olmasının ideal olduğunu söyledi. Ayrıca, 12 yaş altındaki çocuklarda sosyal medyada kişisel hesap bulunmaması gerektiğini ve varsa aile denetiminde olması gerektiğini vurguladı.

Ekranın dikkat süresi üzerindeki olumsuz etkilerini açıklayan Efe, ekran kısıtlamasının ardından çocukların dikkat sürelerinin zamanla arttığını gözlemlediklerini belirtti. Efe, ekran bağımlılığı tanısının saatle değil, davranışsal ve duygusal belirtilerle ilgili olduğunu ve tedaviye başlandığında olumlu sonuçlar alındığını ekledi.

Sınava girecek öğrenciler için de sınırlandırmaya dikkat!

Merkezi sınavlara hazırlanan çocuklar için ekran süresinin hafta içi 4 saat, hafta sonu ise ikişer saat ile sınırlandırılması önerildi. Efe, ekran süresinin uzamasının dikkat üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için ekran kullanımını kısıtlamanın gerekli olduğunu belirtti.

Son olarak, pandemi sonrası artan internet ve akıllı telefon kullanımıyla birlikte, ekran bağımlılığının halk sağlığı problemi haline geldiğine dikkat çeken Efe, erken yaşta ekran kısıtlaması ve aile içi etkinliklerle bu bağımlılıkla başa çıkılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, çocuklara dijital okuryazarlık öğreterek interneti doğru ve kontrollü kullanmalarını sağlamak gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: AA