Pınar KARAHAN/ Özel

Uzman Diyetisyen Merve Yeşim Küçükboz, çocukların okuldaki beslenme çantalarına koymaları gereken sağlıklı yiyecekleri Diriliş Postası’na açıkladı.

Küçükboz, velilerin imdadına yetişti ve çocukların en sağlıklı şekilde nasıl beslenmeleri gerektiğini tek tek açıkladı...

Tahıl grubu: Tam tahıllı ekmek, kepekli ekmek, tam buğday ekmek, çavdar ekmeği, ekşi mayalı ekmek gibi tahıllar, çocukların enerji ihtiyacını karşılar.
Et ve süt grubu: Peynir, yoğurt,kefir, süt gibi besinler, çocukların protein, kalsiyum ve vitamin ihtiyacını karşılar.
Sebze grubu: Salatalık, havuç, kereviz, biber, domates gibi sebzeler, çocukların vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar.
Meyve grubu: Meyveler, çocukların vitamin, mineral ve lif ihtiyacını karşılar.
Kuruyemiş ve tohum: Kuruyemiş ve tohumlar, çocukların protein, lif, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar.

Küçükboz, çocukların kilo durumlarına göre beslenme çantalarının hazırlanması gerektiğini de belirtti. Kilosu yüksek olan çocukların, daha düşük kalorili ve hacimsel olarak daha yüksek besinler tüketmesi gerektiğini söyledi. Kilosu düşük olan çocukların ise, daha kalorili ve besin değeri yüksek besinler tüketmesi gerektiğini belirtti.
Küçükboz, beslenme çantalarına meyve ve kuruyemiş koymanın önemine de değindi. Meyvelerin, çocukların vitamin ve mineral ihtiyacını karşıladığını, kuruyemişlerin ise protein, lif, vitamin ve mineral ihtiyacını karşıladığını söyledi.

Küçükboz, ailelere şu tavsiyelerde bulundu:

  • Eve sağlıklı bir alışveriş yapın.
  • Çocuklarınızın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurun.
  • Beslenme çantalarına meyve ve kuruyemiş ekleyin.

Peki veliler çocukların çantalarına bu öğünleri yerleştirmek için ne kadar bütçe oluşturmaları gerekmektedir?

Bu sorunun cevabı, ailenin ekonomik durumuna ve çocuklarının ihtiyaçlarının kapsamına göre değişkenlik gösterecektir.

Ancak, Diyetisyen Merve Yeşim Küçükboz’un açıklamalarına göre; sağlıklı beslenme çantası için ortalama bir hesaplama yapmak mümkündür.

Bir çocuğun bir haftalık beslenme çantası masrafı, yaklaşık 200 TL ile 250 TL arasında değişiyor. Bu maliyet, çocuğun yeme alışkanlıklarına ve tercihlerine göre değişiklik gösterebilir.

Örneğin, bir çocuğun ekmek, peynir, domates, salatalık, yoğurt, meyve, kuruyemiş gibi temel besinleri içeren bir beslenme çantası için haftalık 250 TL'ye yakın bir bütçe ayırması gerekiyor. Bu bütçenin içinde, ekmek, peynir, yoğurt, meyve ve kuruyemiş gibi temel gıdaların yanı sıra, ara öğünlerde tüketilecek atıştırmalıklar da yer alıyor.

Bazı devlet okullarındaki yemekhaneden yemek yiyen bir öğrencinin aylık beslenme masrafı ise, 750 TL ile 1000 TL arasında değişiyor. Bu maliyet, öğrencinin okulun sunduğu yemeklere ne kadar sıklıkla ulaştığına ve menü seçeneklerine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Özellikle dar gelirli aileler için bu maliyet oldukça yüksek geliyor.

Okullarda ücretsiz yemek seçeneği neden hayata geçmiyor?

Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda ücretsiz yemek seçeneği konusunda henüz bir açıklama yapmadı. Ancak, 2023-2024 eğitim öğretim yılında okul öncesi eğitimde tüm öğrenciler için ücretsiz yemek uygulaması hayata geçirildi. Ayrıca, taşımalı eğitimden yararlanan öğrenciler için de ücretsiz yemek uygulamasının kapsamı genişletildi. Dar gelirli aileler ilkokul ve ortaokul öğrencileri içinde ücretsiz yemek seçeneği istiyor.

Editör: Haber Merkezi