Bakan Uraloğlu, Şili'nin başkenti Santiago'ya Türk Hava Yolları (THY) ile İstanbul-Sao Paulo-Santiago hattında 18 Aralık'ta haftada 4 frekans olarak seferlere başlanacağını duyurdu. Bu, THY'nin Şili'ye gerçekleştireceği ilk sefer olacak. Ayrıca, Melbourne seferlerinin ardından Sydney'de Avustralya kıtasında açılacak ikinci yeni nokta olarak belirlendi.

Uraloğlu Dış Hatlardaki Uçuş Nokta Sayısını 349’A Çıkarmayı Hedefliyoruz2

Türkiye’nin Hızla Gelişen Havacılık Sektörü

Uraloğlu, Türkiye'nin havacılıkta dünyanın en hızlı gelişen ülkelerinden biri olduğuna dikkat çekerek, dış hatlarda şu anda 50 ülkede 60 noktaya uçuş yapıldığını, 286 yeni nokta eklenerek toplamda 347 noktaya ulaşıldığını ifade etti. “Gökyüzünde kurduğumuz köprülerle Türkiye havacılık alanında Avrasya bölgesinde lider bir küresel havacılık merkezi olmuştur” dedi.

Ulaşımın Hız ve Erişilebilirlik Üzerindeki Etkisi

Bakan Uraloğlu, günümüz insanlarının ulaşımda hız ve güvenlik arayışına dikkat çekerek, “Zaman; geri döndürülmesi, depolanması ve durdurulması mümkün olmayan bir kaynak. Bu nedenle internet ile bir video ya da sayfa açmak istediğinde bunun saniyeler içinde açılmasını istiyor. E-ticaret ile alışveriş yaptığında kargosunun ertesi gün eline ulaşmasını bekliyor. Hastanede, bankada ya da herhangi bir devlet dairesinde sıra beklemek istemiyor. Bu durum ulaşım sektöründe de aynı şekilde. İnsanlar artık A noktasından B noktasına en hızlı güvenli ve konforlu bir şekilde nasıl varırım sorusuna cevap arıyor? İlk önce gideceği yerde havalimanı varsa uçak bileti bakıyor. Yüksek hızlı tren var mı diye bakıyor. Yollarda en üst düzey kalite arıyor, otoyol istiyor, bölünmüş yol istiyor. Özetle yaşadığımız çağda artık ulaşılabilirlik ve hız faktörlerinin, hayatımızın her alanına radikal bir şekilde etki ettiğini görüyoruz.” dedi.

Uraloğlu Dış Hatlardaki Uçuş Nokta Sayısını 349’A Çıkarmayı Hedefliyoruz3Yüksek Hızlı Trenlerle Taşınan Yolcu Sayısı

Bugün vatandaşların taleplerine cevap veren bir Türkiye olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, “Son 22 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı ulaştırma hamleleriyle ülkemize çağ atlattık. 2002 yılında toplam araç sayımız yaklaşık 8,5 milyon ve bölünmüş yol uzunluğumuz 6 bin 101 kilometre iken ortalama seyahat hızımız saatte 40 kilometreydi. Bugün araç sayımız 30 milyonu geçmesine rağmen ortalama seyahat hızımız yaklaşık 90 kilometreye çıkmış durumda. Bunu bölünmüş yol uzunluğumuzu yaklaşık 30 bin kilometreye çıkararak sağladık. Yüksek hızlı trenler ile bugüne kadar yaklaşık 91 milyon yolcu taşıdık. Havacılıkta ise dünyada en hızlı gelişim gösteren ülkelerden biri olarak çağ atladık. Çünkü uluslararası düzeyde Ülkelerimiz için vazgeçilmez olan ekonomik işbirliklerinin tesisi ve dış ticaret faaliyetlerimizin gelişmesi için gerekli olan en hızlı, güvenli ve konforlu ulaşım yolunun havayolu olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu noktada bugün burada sadece havacılık ve uzay sektörünün geleceği için değil ülkelerimizin ekonomik ve sosyo-kültürel geleceği içinde bir araya gelmiş bulunuyoruz.” diye konuştu.

TÜRKSAT 6A ve Uzay Teknolojileri

Bakan, yerli ve milli havacılık ve uzay teknolojilerinde de önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirterek, TÜRKSAT 6A'nın başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldığını ve en geç yıl sonunda devreye alınacağını duyurdu. Uraloğlu, “Bugün kendi yakın yörünge, gözlem ya da haberleşme uydularını geliştiren ve üreten bir ülkeyiz. En önemli projelerimizden biri de hiç şüphesiz ilk yerli ve milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A’dır. Bilindiği üzere uydumuzu Temmuz ayında uzaya başarıyla fırlattık. Test sürecine başladık. İnşallah en geç yıl sonunda uydumuzu devreye alacağız. Türkiye, TÜRKSAT 6A'dan edindiği tecrübelerle bölgesindeki ülkeler için haberleşme uydusu üretim merkezi hâline de geldi. TÜRKSAT 6A’nın üretimi ile ülkemiz haberleşme uydusu üreten ilk 11 ülke arasında yerini aldı ve uydu ihracatçısı konumuna yükselmiş oldu.” şeklinde konuştu. 

Hava Ulaşımının Önemi ve Kazan-Kazan Yaklaşımı

Uraloğlu, hava ulaşımının modern ekonomiler için vazgeçilmez olduğunu şu sözlerle belirtt: “Kapılarını örtersen, gözlerini, kulaklarını kapatarak dünyadaki gelişmelere uzaktan bakarsan, dost edinmezsen bugünün dünyasında yerin yok. Devir artık kazan-kazan devri. Havayolu ulaşımı ise kazan-kazan devrinin en önemli dinamosu. Bu nedenle tüm dünyada hava ulaşımına verilen önem, diğer ulaşım modlarına göre daha hızlı bir şekilde artmaktadır.” 

9 kişiye mezar olan bina, sonradan yapılan katlar nedeniyle yıkılmış 9 kişiye mezar olan bina, sonradan yapılan katlar nedeniyle yıkılmış

İstanbul Airshow’un Önemi

Bakan Uraloğlu, İstanbul Airshow’un yerel ve küresel düzeyde iş birlikleri kurmaya vesile olacağını, böylece ülkeler arasındaki sosyal ve kültürel ilişkilerin hızlanacağını ifade etti. Türkiye’nin, uluslararası havacılık alanında gelecekte daha da etkin olacağını vurgulayarak, tüm dünyayı sarmayı ve güçlü ortaklıklar kurmayı arzuladıklarını belirtti.

Uraloğlu Dış Hatlardaki Uçuş Nokta Sayısını 349’A Çıkarmayı Hedefliyoruz4

Kaynak: Haber Merkezi