Verilen rapor dahilinde uygunluk durum tespiti ise SGK görevlileri tarafından gerçekleştirilir. Eğer rapor yetkililer tarafından onaylanmış ise, PTT kapsamında gerekli ödemeler yapılır.
Ödemelerin tamamlanmasının ardından kişiler PTT’ye giderek unutulan rapor parasını alabilme hakkına sahip olurlar. Bu işlemin ardından, kişilere onaylama süreci ile alakalı SMS gönderilir. Gönderilen SMS dahilinde istenen tutar kişilere geri verilir. Kişilerin istedikleri tutar kendi şahsi banka hesapları üzerinden yatırılır. Aynı zamanda kişiler bankaları aracılığı ile sorgulama işlemlerini de gerçekleştirebilme imkanına sahiptir. Geri ödenmeme ihtimali ise kişilerin rapor süresinin 3 günün altında olması halinde gerçekleştirilir.
Kişilere Sunulan Rapor Parası İmkanı Nedir?
Kişilere şahsi olarak verilen rapor parası, geçici olarak yaptıkları işyerlerinde iş göremezlik durumu ile karşılaşmaları, iş kazası olması halinde ve doğum gibi hayati durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş kişilerce verilen belgelerdir. Bu belgeler, sağlık kuruluşları veya hekim tarafından yazılan, istirahat süresi kapsamında verilen raporlar kapsamında değerlendirilir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yetkilendirilen kişilerin karar verdiği tutar kadar kişilere ödeme yapılır ve bu ücrete rapor parası adı verilir.
Rapor parası kapsamında kişiler öncelikle alınması gereken ücretin tahsili için alınabilmesi için raporlarını bizzat alarak işverene teslimini gerçekleştirmesi gerekir. Bu raporun verildikten sonra ilgili sürecin onaylanması ve sisteme girişi ortalama olarak 5 gün sürmektedir. 5 gün içerisinde onaylana işlemi gerçekleştirilen raporlar, PTT’ye bildirilir. PTT bu raporların ödemesini işçiler tarafına, rapor parası olarak yapar. Unutulan rapor parası ücretleri de aynı prosedür ile işçilere ödenir.
Unutulan Rapor Parasının Ücreti Nasıl Sorgulanır?
Unutulan rapor parasının toplam tutarının sorgulaması, kişisel olarak e- Devlet şifreleri ile birlikte ya da banka hesapları üzerinden yapılabilir. PTT kapsamında da sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilir. Kişiler sorgulama işlemini gerçekleştirebilmek için öncelikle aldıkları raporların kaç gün olduğunu ayrıntısı ile işverene bildirmeleri gerekir. Bildirilen gün sayısının 3’ten fazla olması durumunda rapor parası kapsamında kişilere ödeme yapılır.
Sağlık raporu üzerinde ayrıntılı olarak kişilere kaç gün izin verildiği yazılıdır. Bu kapsamda sigortanın değerlendirme kriterleri oluşturulur. Çünkü buradaki gün sayısı kadar ücret esas alınarak, sorgulama da yer alan toplam tutarın içerisine dahil edilir. Ancak kişilerin aldıkları rapor dahilinde belirtilen gün sayısı 3’ün altında ise sigorta tarafından herhangi bir ödeme kişilere yapılmamaktadır. Böyle bir durumda sorgulama ekranında herhangi bir veri gözükmez. Bu şekilde kişiler ücret alamayacaklarını teyit etmiş olurlar.
Unutulan Rapor Paraları Nereden Alınır?
Unutulan rapor paralarının alındığı yerler arasında öncelikle, şahsi banka hesapları bulunur. Aynı zaman da bizzat PTT şubelerine gidilerek de ücretin tahsili gerçekleştirilebilir. Bu kapsamda çalışanların raporları içerisinde yer alan gün sayısına uygun olarak alçakları ücret taraflarına iletilmiş olur. Çalışanlar kendilerine ödenecek tutarın ne kadar olduğunu ya da ödenip ödenmediğini sorgulama imkanına sahiptir.
Bu soruların cevaplanabilmesi amacı ile, kendi şahsi e-devlet hesaplarını kullanabilir ve sorgulama işlemini yapabilirler. PTT şubelerine ait hesaplarda unutulan rapor paraları da yer alır. Bu paralar kişilerin emanet hesaplarına aktarılır. Şahsi olarak yer alan bankalardan işlemlerin yapılabilmesi için bu bankaların Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışması şartı bulunur. Bu banka şubeleri ise şu şekilde sıralanır:
- 1) Halk Bank,
- 2) Ziraat Bankası,
- 3) Vakıf Bank,
- 4) Akbank,
- 5) Garanti Bankası olarak belirtilmiştir.