Sümeyye Aksu / Özel Haber
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık depremlerde acı tablo her geçen dakika daha da ağırlaşıyor. 11 ili vuran felakette ölü ve yaralı sayısı sürekli artıyor. Vatandaşlar ise deprem bölgelerine yardım göndermek için birbirleriyle yarışıyor. İlk günden itibaren bölgeye AFAD, Kızılay, uluslararası dernekler ve birçok sivil toplum kuruluşu aracılığıyla yardımlarda bulunuyorlar.
CANLA BAŞLA ÇALIŞTILAR
Provokatörler ülkede yabancı düşmanlığını körüklemeye çalışırken Türkiye'de okuyan uluslararası öğrenciler ise depremzedeler için seferber oldu. Suriye, Sudan, Gana, Filistin, Cezayir, Tunus, Fas, Pakistan, Tacikistan, Doğu Türkistan, Azerbaycan, , Kenya, Somali, Endonezya, Filipinler ve Ukrayna’dan olmak üzere birçok ülkeden öğrenciler de depremzedelerin yaralarını sarmak için canla başla çalıştı.
AHMED HAADİ: SOMALİ “ HATAY’DA ÇALIŞMALARA KATILDIM”
Bölgede birçok derneğin gönüllüsü çalışmalara katkı sağlamaya çalışırken, Anadolu Gençlik Derneği’ni ( AGD) gönüllüsü olarak Hatay’da çalışmalara katılan Somalili Ahmet Haadi, görüntüleri gördükten sonra vicdanen rahatsız olduğunu, bunun için de bölgedeki çalışmalara katıldığını belirtti. Türkiye’de yaklaşık 10 yılını doldurduğunu söyleyen Haadi, “Osmangazi Üniversitesi’nde Maden Mühendisliği Bölümü’nde öğrenciyim. Bu sene üniversitede okurken AGD’yi tanıdım. Deprem olduktan sonra bulunduğum ilde yardımlar topladık, fakat topladığımız yardımların yeterli olmadığını düşünerek gönüllü olarak Hatay’da çalışmalara katıldım” dedi.
“BİR NEBZE KATKIDA BULUNMAYA ÇALIŞTIK”
“Hepimiz gerçekten maddi ve manevi anlamda yardım etmeye, bir nebze olsun katkı da bulunmaya çalıştık” diyen Haadi, “Depremin altıncı günü Hatay’a gittik. Türkiye’nin dört bir tarafından, yurt dışından bir sürü yardım geliyordu. Gelen yardımları koordineli bir şekilde giyim, gıda ve temizlik-hijyen malzemeleri şeklinde ayırıp depremzede kardeşlerimize dağıttık. AGD bünyesi altında çok güzel bir şekilde yaptığımızı düşünüyorum” diye konuştu.

“DEPREMZEDLERİN DERTLERİYLE DERTLENDİK”
Gördüklerinin kendisine kötü hissettirdiğini ifade eden Haadi, “Hatay’daki manzarayı gördükten sonra kendi anılarımı hatırladım. Şükretmeyi unuttuğumuzu fark ettim. 5-6 gün boyunca gece gündüz Hatay’da çalışmalar gerçekleştirdik. Çalışmalarda insanın acizliğini, her şeyden nasıl etkilendiğini gördüm, hissettim. Ayrıca oradaki insanların bu yaşadığımız zor günlere birlik halinde olması, insanların dayanışması ve birbirlerine yardım etme isteğinde bulunmalarını görmek gerçekten çok güzel bir şey. Elimizden geldiğince birlik halinde olmaya çalıştık. Hepimizin onların dertleriyle dert edinmeye çalıştık. Allah bir daha bizlere böyle bir şey yaşatmasın” dedi.
SHERHAN ABBAS: FİLİPİNLER “İLK GÜN BÖLGEYE İNTİKAL ETTİK”
Uluslararası Gençlik Formu İslam Dünyası Gençlik Teşkilatları olarak bölgeye ilk gün intikal ettiklerini söyleyen Shepremo Abbas da “K. Maraş ve Gaziantep’te 3 bölgede çalışma yaptık. Öncelikle enkazda kalanlara gönüllülerimizle yardımcı olmaya çalıştık. Onun haricinde de enkazda kalanların yakınları bekliyorlardı. Onlara sıcak çorba ve battaniye dağıtımı yaptık. Bununla beraber ilerleyen günlerde ekibimizle birlikte farklı İslam ülkelerinden gençlik temsilcileriyle, gönüllülerle birlikte gıda dağıtımları yaptık” diye konuştu.

“KÖYLERDEN GELEN TALEPLERE GİTTİK”
Acil ihtiyaçlara müdahale etmeye çalıştıklarını vurgulayan Abbas, “Çocuk ve yetişkinler için mont dağıtımları yaptık. Ayrıca ayakkabı, kalın kışlık çorap ve iç çamaşırı dağıtımı da yaptık. Özellikle köylerden gelen talepleri en azından bir nebzede olsa muhtarlarla koordine halinde ulaşmaya çalıştık. Bunlara cevap vermeye çalıştık. Gittiğimiz yerlerde çocuklara da küçük hediyeler, çikolatalar dağıtık” ifadelerini kullandı.
“UNUTULMAYACAK BİR ŞEY”
Özellikle Hatay merkezli olan depremlerden çok etkilendiklerini dile getiren Abbas, “Arkadaşlarımızla birlikte Hatay’da olan depremde bir binanın altında oturuyorduk. O esnanda deprem oldu ve depremi bizzat yaşadık. Gerçekten insanların nasıl zor durumda kaldığına bizzat şahit olmuş olduk; bu benim için, bizim için unutulmayacak bir şey” şeklinde konuştu.
RESUL GUMBAY: FİLİPİNLER MALEZYA EKİBİNE DESTEK OLDU
Sivas’ta üniversite 2’nci sınıf öğrenci olan Resul Gumbay ise yurt dışından gelen Malezya arama-kurtarma gönüllülerine Hatay’da tercümanlık yaparak depremzedelere destek olmaya çalıştı. 18 Şubat’a kadar Hatay’da olan Abbas diğer Malezya ekibiyle K. Maraş’a giderek orada da 2 gün çalışmalara katıldı. Abbas, tercümanlık dışında battaniye, yemek dağıtımı yaptığını söyledi.
“Senin kokun oğlumun kokusu”
Gördüklerinin kendisini kötü hissettirdiğini ifade eden Gumay, “Yıkılan binaları, enkazları görünce moralim çok bozuldu. Çünkü daha önce sağlamken görmüştüm. Bir de enkazların başında bekleyen bir abla ‘senin kokun oğlumun kokusu’ diyerek ağlamaya başladı. O ağladıkça ben de ağladım. Moralimiz çok bozuldu. Biz de onların dertlerini dert edinmeye çalıştık” diye konuştu.