Merve Dere/Muhabir 

Son dönemde İsrail-Filistin çatışması, taraflar arasındaki gerilimi yükseltmiş ve uluslararası toplumu endişelendirmiştir. İki aydan fazla bir süredir İsrail güçleri, kadın veya çocuk ayırt etmeden katliamlarını sürdürmektedir. Avukat Buğra Tuncer, İsrail devletinin uluslararası insani hukukun ciddi şekilde ihlal ettiğini vurgulayarak sözlerine şunlara değindi:

“Bu çerçevede, güncel gelişmeleri uluslararası hukuk perspektifinden değerlendirmek elzemdir. Gazze Şeridi'nde yaşanan şiddet olayları, sivil kayıplar ve altyapı zararları, uluslararası insani hukukun ciddi şekilde ihlal edildiği endişesini beraberinde getirmektedir. BM İnsan Hakları Konseyi'nin bu olayları incelemek üzere oluşturduğu bağımsız bir komisyon, tarafları uluslararası hukuka uygun davranmaya çağırmıştır.

İSRAİL, BM KONSEYİ’NİN KARARINA UYMAMIŞTIR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 242 ve 338 sayılı kararları, İsrail'in 1967'deki Altı Gün Savaşı sonrasında işgal ettiği topraklardan çekilmesini talep etmektedir. Ancak, yıllardır devam eden çatışmada bu çekilme gerçekleşmemiş ve bölgedeki gerilim artarak sürmüştür.

Avukat BuğraTuncer, Filistin'in BM'de gözlemci devlet statüsü kazanması, uluslararası alanda tanınma adına önemli bir adım olduğunu belirterek şöyle devam etti:  

İSRAİL FİLİSTİN’İN BAĞIMSIZLIĞINI TANIMADI

“Ancak, Filistinlilerin kendi bağımsız devletlerini ilan etmelerine rağmen, İsrail'in işgal ettiği topraklar ve sınırlar konusunda anlaşmazlık devam etmektedir.Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin devreye girmesiyle birlikte, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmanın hukuki boyutu da ön plana çıkmıştır. Ancak, bu süreç de siyasi ve diplomatik engellerle karşılaşmaktadır. 

İsrail yönetiminin 1967 yılı öncesindeki sınırları uluslararası hukuk açısından kabul görülecektir. İşgal altındaki Batı Şeria'da, yaklaşık 250 yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Buralarda 500 binden fazla Yahudi yerleşimci yaşıyor. Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki topraklarda bulunan tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor. 

Uluslararası hukuku her seferinde tanımayan İsrail yönetiminin yeniden anlaşma masasına oturması için uluslararası toplumun bir takım yaptırımlar yapması elzemdir. Umarım bu savaş biran önce son bulur. Filistin halkı kendi topraklarında özgürce yaşayabilir.” 

Editör: Merve Dere