Hazal Mihrace Göksun - Muhabir 

En acı iniş... Naaşlar Bakü'de En acı iniş... Naaşlar Bakü'de

Çocuklara karşı işlenen suçlar, içlerinde cinayet, cinsel istismar, sakatlama, savaşta kullanma, insani yardıma erişimi engelleme ve alıkoyma gibi acımasız eylemleri barındırıyor. Ne yazık ki, tarihten bugüne, masum çocuklar hiçbir kusurları olmamasına rağmen savaşlarda hayatlarını kaybediyor. 1982 yılında, İsrail'in saldırılarından etkilenen Filistinli ve Lübnanlı çocuklar için "Uluslararası Çatışma Kurbanı Masum Çocuklar Günü" olarak belirlenen 4 Haziran tarihi, bu acı gerçeği yansıtıyor.

2022 yılında Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan rapora göre, çocuklara yönelik 27 bin 180 ağır ihlal meydana geldi. Bu ihlaller arasında, cinayet, sakatlama, savaşta kullanma ve alıkoyma gibi acımasız eylemler öne çıktı. Raporda ayrıca, söz konusu dönemde 2 bin 985 çocuğun öldürüldüğü, 5 bin 655 çocuğun sakat bırakıldığı ve 7 bin 622 çocuğun savaşta kullanıldığı vurgulandı.

Kendi Yurdunda Kayıp raporu

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından paylaşılan verilere göre, 2019 yılında kendi ülkeleri içinde çatışmalar ve şiddet nedeniyle yerlerinden edilen çocuk sayısı, tarihin en yüksek seviyesi olan 19 milyona ulaşmıştır. UNICEF'in "Kendi Yurdunda Kayıp" adlı raporu, yerinden edilmiş çocukların yaşadığı zorluklara ve maruz kaldıkları risklere dikkat çekmektedir. Bu çocuklar, temel hizmetlere erişememekte ve şiddet, sömürü, istismar ve insan ticareti gibi tehlikelerle karşı karşıya kalmaktadır. COVID-19 salgını, yerinden edilen çocukların durumunu daha da kötüleştirmiş, sağlıksız koşullarda yaşamaya zorlanan çocukların salgın hastalıklara daha açık hale gelmesine neden olmuştur.

2018 yılında çatışma bölgelerinde yaşayan çocuk sayısı 415 milyon

Benzer şekilde, Çocukları Kurtarın Vakfı'nın "Çocuklar Üzerindeki Savaşı Durdur 2020" raporuna göre, 2018 yılında çatışma bölgelerinde yaşayan çocuk sayısı 415 milyon olup, bunlardan 149 milyonu yoğun çatışmaların yaşandığı bölgelerdedir. Bu veriler, neredeyse her altı çocuktan birinin çatışma bölgesinde yaşadığını göstermektedir. Bu durum, çocukların savaşlarda kullanılmasına olanak sağlamakta ve onların her açıdan sömürülmesine yol açmaktadır.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında her gün çocuklar ölmeye devam ediyor 

Günümüzde ise 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında da binlerce masum çocuk hayatını kaybetti. 

"Gazze’de katledilen sadece çocuklar değil, bebekler değil aynı zamanda insanlıktır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Gazze'de vefat edecen masum çocuklara dikkat çekti. Erdoğan paylaşımında; "Gazze’de katledilen sadece çocuklar değil, bebekler değil aynı zamanda insanlıktır. Maalesef dünya bu imtihanda sınıfta kalmıştır. Bu özel günü ilan etmiş olan Birleşmiş Milletleri, Gazzeli masum çocukların aylardır bombalarla katledilmesine karşı artık somut bir adım atmaya, dünya 5’ten büyüktür anlayışıyla harekete geçmeye davet ediyorum. Tüm devletleri, Gazzeli çocuklarla birlikte insanlığın onurunu, haysiyetini de korumaya, kontrolden çıkan İsrail barbarlığına karşı açık bir tavır koymaya çağırıyorum. Türkiye olarak Gazze başta olmak üzere dünyanın neresinde bir mazlum, mağdur, garip varsa; çocuklar nerede öldürülüyor, nerede açlıkla, yoklukla sınanıyorsa elimizi uzatmaya, daha adil bir dünyanın mümkün olduğu inancıyla canla başla çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerine yer verdi.

"Başta Filistin olmak üzere tüm çocukların savaş görmediği güzel bir dünya için çalışacağız"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal medya hesabından "Uluslararası Çatışma Kurbanı Masum Çocuklar Günü"ne dikkat çekecek bir paylaşım yaptı. Göktaş paylaşımında şu ifadelere yer vardi:

"Çatışmaların yoğun olarak yaşandığı bölgelerde en çok yara alan kesim hiç şüphesiz çocuklar. Hayatlarının daha en başında savaşın ne demek olduğunu gören çocuklar, geleceklerinde de yaşadıkları travmaların etkisini yoğun olarak taşıyor. İsrail'in acımasızca bombaladığı Gazze'de yaşananlar, bunun en net örneği. Filistin başta olmak üzere tüm çocukların savaş görmediği, parklarda bahçelerde istediği gibi oyunlar oynayabildiği ve hayaller kurabildiği güzel bir dünyada büyümeleri için çalışmaya devam edeceğiz."

Editör: Hazal Mihrace Göksun