Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı soykırım davasında ilk kararını açıklıyor. İsrail'in dosyanın reddi talebi reddedildi. İsrail'e soykırım davası görülmeye devam edilecek. Ara kararda şu ifadeler yer aldı:

7 Ekim saldırının ardından İsrail büyük ölçekli bir saldırı başlattı, çok büyük bir sivil kayba neden oldu. Divan Gazze'de yaşanan trajedinin farkında. Can kaybının devamından endişe duyuyor.

Davada Güney Afrika 49. madde üzerinden yetki başvurusunda bulundu. Yetki sadece esas konusunda var ve gerekli önlemler alınırsa tedbirler alınabilecek. İsrail sorumluluklarına karşı hareket ediyor.

İSRAİL'İN DAVANIN REDDİ TALEBİ REDDEDİLDİ

İhtiyati tedbirlerin alınması konusunda divan davaya bakma yetkisi olduğuna karar verdi. Divan İsrail'in davanın görülmemesi isteğini reddetti. Başvuranın (Güney Afrika) talepleri reddedilmedi. Güney Afrika'nın İsrail'e ilişkin başvurusu uygundur. Güney Afrika'nın ortaya koymuş olduğu iddiaların makul olup olmadığı değerlendirilecek. Taleplerin mantıklı olup olmadığı konusunda henüz karar verilmemiştir.

Mahkemenin görüşüne göre, Güney Afrika'nın iddialarının bir kısmı sözleşmenin maddelerinin bir kısmı içine girebilir. Sözleşmeye göre soykırıma iştirak etmek ve cesaretlendirmek de soykırım suçları arasında sayılmaktadır.

FİLİSTİNLİLER KORUMA ALTINDA OLMASI GEREKEN BİR GRUPTUR

Soykırım sözleşmesiyle korunan insanların korunması için tüm ülkeler adım atabilir. Filistinlilere baktığımız zaman soykırım sözleşmesinin 2. maddesi uyarınca koruma altında olması gereken bir gruptur.

Fransa'yı da etkisi altına alan Bert Fırtınası nedeniyle 9 vilayette turuncu alarm verildi Fransa'yı da etkisi altına alan Bert Fırtınası nedeniyle 9 vilayette turuncu alarm verildi

Mahkeme Güney Afrika'nın taleplerinin bir kısmının haklı olduğuna karar vermiştir. Gazze halkının soykırımdan korunması konusunda da tedbir taleplerinin yerinde olduğu açıktır.

Gazze'de yaşanan çatışmanın tüm tarafları uluslararası insani hukuk kapsamında sorumludur. 7 Ekim'de Hamas tarafından kaçırılanlar derhal serbest bırakılmalıdır.

BİR AY İÇİNDE RAPOR SUNULMALI

İsrail devleti, sözleşme sorumlulukları çerçevesinde Gazze'deki Filistinliler konusunda elinden gelen tüm adımları atarak soykırım suçunu engellemekte elinden geleni yapmakla yükümlüdür.

İsrail, alınan tüm önlemlerle ilgili bir ay içinde mahkemeye rapor sunmalı. Bu rapor Güney Afrika'ya da iletilecektir.

İsrail, soykırım delillerinin yok edilmesini engellemek için her türlü adımı atmakla yükümlüdür.

İsrail tüm önlemleri alarak soykırım işlenmesini teşvik etmesini engellemellidir.

Gazze'deki tüm ihtiyaçların bölgeye ulaştırılması gerektiği kararlaştırıldı.

Editör: Berfin Bitirim