Ukrayna, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak ettikten sonra Kerç Boğazı'na inşa ettiği köprünün yasa dışı olduğunu ileri sürerek Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi'nde dava açtı. Davada, Moskova'nın Azak Denizi ve Kerç Boğazı üzerinde yasa dışı bir şekilde kontrol kurmak istediği iddia ediliyor.

Ukrayna'nın temsilcisi Anton Korynevyç, mahkemede yaptığı açıklamada, "Rusya, Azak Denizi'ni ve Kerç Boğazı'nı kendine almak istiyor. Bunun için köprüyü inşa ederek uluslararası deniz taşımacılığını engellerken, küçük Rus nehir gemilerinin geçişine izin veriyor," dedi.

Rusya'nın Köprüsü ve Ukrayna'ya Etkileri

Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesinin ardından inşa ettiği köprü, Karadeniz ve Azak Denizi'ni birbirine bağlayan kritik bir nokta üzerinde yer alıyor. 19 kilometrelik bu köprü, hem kara hem de demiryolu taşımacılığını sağlıyor ve Kremlin'in Ukrayna’nın güneyindeki saldırılarını desteklemede hayati bir rol oynuyor. Ukrayna ise bu köprünün yasa dışı olduğunu savunarak yıkılmasını talep ediyor.

Ukrayna, 2016'da başlattığı davada Rusya’yı BM deniz hukuku anlaşmasını ihlal etmekle suçluyor. Kiev ayrıca Rusya'nın Ukraynalı balıkçıların geleneksel olarak kullandığı sularda balık avlamalarını engellediğini, çevreye zarar verdiğini ve sualtı arkeolojik alanları talan ettiğini belirtiyor.

Çin, ABD'nin Uzay Kuvvetleri Konuşlandırmasını Eleştirdi: "Tehlikeli Bir Silahlanma Yarışı" Çin, ABD'nin Uzay Kuvvetleri Konuşlandırmasını Eleştirdi: "Tehlikeli Bir Silahlanma Yarışı"

Rusya'nın Savunması ve Yargı Süreci

Rusya ise mahkemenin bu davaya bakma yetkisi olmadığını savunuyor. Rus temsilci Gennadiy Kuzmin, "Ukrayna'nın bu davadaki suçlamaları tamamen asılsız ve umutsuz," dedi. Kuzmin, Azak Denizi ve Kerç Boğazı'nın "iç sular" olduğunu ve BM Deniz Hukuku Sözleşmesi kapsamına girmediğini öne sürdü.

Davaya ilişkin duruşmalar, kapalı oturumlarda günlerce devam edecek ve nihai kararın yıllar alabileceği belirtiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi