2 yıldır Rusya ile savaşta olan Ukrayna’nın gündemi, hükümet ile ordu arasındaki kriz. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin, Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni'nin görevden alacağı öne sürüldü. İddialara göre kararın sebebi, Ukrayna'nın karşı saldırısının başarısızlıkla sonuçlanması. Ancak Zelenski'nin, "Demir General" lakaplı Zalujni'nin siyasi demeçlerinden rahatsızlık duyduğu belirtiliyor. Yapılan kamuoyu yoklamalarında Zalujni'nin ileride Zelenski'nin rakibi olabilecek güçte bir isim olduğu görülüyor.

Zelenski'nin "Demir General"i görevden almak istediği, Zalujni'nin de buna direndiği öne sürülürken İngiliz gazetesi The Guardian, Zelenski'nin Zalujni'yi farklı bir pozisyonda görevlendirmeyi düşündüğünü yazdı.

Afganistan’da ibadethaneye saldırı: 10 ölü Afganistan’da ibadethaneye saldırı: 10 ölü

“DEMİR GENERAL” GÖREVİ REDDETTİ

Savunma Bakanı Rustem Umerov'un da katıldığı bir toplantıyla durum Zalujni'ye bildirildi ancak "Demir General" görevi reddetti. Son olarak CNN International ise Zalujni'nin her halükarda görevden alınacağını iddia etti. Konuya yakın kaynaklara dayandırılan haberde, Zelenski tarafından alınan kararın, haftasonuna kadar resmileşeceği belirtildi. Zelenski'nin "Demir General" yerine atamayı düşündüğü isim ise Savunma İstihbarat Şefi, 38 yaşındaki Kyrylo Budanov. Bir diğer aday ise Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı Oleksandr Syrskyi.

DEMİR GENERAL: RUSYA İLE SAVAŞ BİR ÇIKMAZ

"Demir General"in halk arasında, Zelenski'nin halefi olarak görüldüğü söylentiler arasında. Kiev Sosyoloji Enstitüsü tarafından geçen aralık ayında yayınlanan bir ankette, Ukraynalıların yüzde 88'inin Zalujni'yi desteklediği ortaya çıktı. Bu ankette Zelenski'nin oranı ise yüzde 62 olarak belirlendi. Zalujni, 2023'ün Kasım ayında İngiltere merkezli The Economist dergisine verdiği bir röportajda, Rusya ile savaşı bir "çıkmaz" olarak nitelendirmişti.

SAVUNMA BAKANI DA DEĞİŞMİŞTİ

Zelenski 203 Eylül ayında da Savunma Bakanı Oleksii Reznikov'u görevden almıştı. Reznikov, savaşın patlak vermesiyle milyarlarca dolarlık yabancı askeri yardımın ülkeye ulaşmasına çalışmıştı.

UKRAYNA'NIN KORKTUĞU BAŞINA MI GELİYOR?

Kiev'i bugün en çok endişelendiren şey, "Ukrayna yorgunluğu" olarak adlandırılan durum.

Ülkenin mücadelesine, müttefik ülkelerin kamuoylarındaki ilgi ve empati azalmaya başladı.

Hollanda ve Slovakya'da yapılan son seçimlerin sonucu da bunu gösteriyor. Slovakya Ukrayna'ya büyük bir yardım paketini durdururken, Hollanda uzun süredir vaat ettiği F-16 jetlerini Ukrayna’ya göndermeyebilir.

ABD'de de Kasım 2024'te yapılacak seçimler, Donald Trump'ın Beyaz Saray'a dönüşü ile sonuçlanırsa bu, Ukrayna ve Rusya'ya yönelik ciddi bir politika değişikliği anlamına gelebilir.

Amerika'daki kamuoyu yoklamaları, Washington'un Ukrayna'ya gereğinden fazla yardım ettiğine inananların oranının yüzde 21'den yüzde 41'e çıktığını gösteriyor.

AB üyesi 27 ülkeden sekizinde, Ukrayna'ya yardım yapılmasına karşı olanların sayısı, taraftar olanlardan daha fazla çıkıyor.

Hem Ukrayna hem de Rusya yeni yılda "Küresel Güney"den destek aramaya devam edecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ