DEMET İLCE / MUHABİR

Bağımlılık döngüsü ile sigara, alkol ve uyuşturucuya nasıl bağımlı oluyoruz? Bağımlılık döngüsü ile sigara, alkol ve uyuşturucuya nasıl bağımlı oluyoruz?

Tuzdan uzak durmaya karar verdiyseniz, onu tamamen ortadan kaldırmadığınızdan emin olun ve vücudun bu yeni değişime nasıl tepki vereceğini anlamaya çalışın.

Tuzdan kaçınmanızı öneren birçok diyet var ve bu nedenle biz, düşük sodyumun etkilerini sizinle paylaşmak ve bazı diyetler için önce doktorlara danışmanız gerektiğini göstermek istedik.

1. Kilo almaya başlayabilirsiniz

İyotlu tuz hormonlarınız için önemlidir ve tuz alımını tamamen keserseniz iyot kaynaklarınız sınırlı hale gelecektir. Sonuç olarak kilo almaya başlayabilir, yüzünüz şişebilir, cildiniz kuruyabilir ve kas güçsüzlüğü ve yorgunluk yaşayabilirsiniz.

2. Kalbinizi etkileyebilir

Düşük sodyumlu bir diyetin, özellikle kalp sorunları olan kişiler için birçok fayda sağladığı gösterilmiştir. Ancak bu herkes için geçerli olmayabilir, özellikle de kalbiniz sağlıklıysa. Çünkü daha az ve çok fazla tuz yediğimiz zaman, bunun halihazırda sahip olduğumuz kalp rahatsızlığını daha da kötüleştirebileceğini gösteren bir çalışma var.

3. İnsülin direncini artırabilir

Çalışmalar, beslenmemizde yeterli miktarda sodyum almadığımızda bunun insülin direncimizi etkileyebileceğini göstermiştir. Bu, vücudumuzun insüline iyi tepki vermeyeceği ve kan şekerinin yükselmesine yol açabileceği anlamına gelir.

4. Dehidrasyon belirtileri yaşayabilirsiniz

Kandaki sodyum seviyeleri büyük ölçüde düştüğünde dehidrasyona çok benzer belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle ağzınız kuruyabilir, başınız dönebilir, susabilirsiniz ve tuvalete daha az sıklıkta gidebilirsiniz.

5. Mideniz bulanmaya başlayabilir

Tuz yememenin kolesterol düzeyleri üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Bunun genellikle erken belirtileri olmasa da, kalbiniz de dahil olmak üzere vücudunuzun diğer bölgelerine saldırabilir. Yaşayabileceğiniz belirtilerden biri mide bulantısıdır.

Editör: Demet İlce