Avrupa ekonomisine yön verecek sektör: Elektrikli araç şarj altyapısı Avrupa ekonomisine yön verecek sektör: Elektrikli araç şarj altyapısı

Hazal Mihrace Göksun - Muhabir

Türksat 6A'nın yörünge yolculuğunun önemli aşamalarından biri olan ikinci ateşleme bugün gerçekleştirilecek. Bu ateşleme, uydunun nihai yörüngesine ulaşması için yapılacak beş ateşlemeden ikincisi olacak.

Bir ilk gerçekleştirildi!

Türkiye'nin yerli ve milli haberleşme uydusu olan Türksat 6A, ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan SpaceX'e ait Falcon 9 roketiyle 10 Temmuz günü uzaya fırlatıldı ve yaklaşık yarım saat sonra roketten ayrılarak 67. dakikada ilk sinyalini gönderdi.

"İkinci ateşleme 12 Temmuz'da (bugün) gerçekleştirilecek"

İlk ateşleme TÜBİTAK UZAY’daki yer istasyonundan gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK ekibinin başarısını sosyal medyadan yayımladığı mesajla tebrik etti. 
Kacır, "Milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A ile Türk uzay tarihinde ilkleri yaşıyoruz. Ekiplerimiz ilk itki ateşlemesini başarıyla tamamlayarak yörünge yükseltme manevrası yaptı. Ateşleme 82 dakika sürdü. Bu ateşleme ilk uyduyu nihai yörüngesine ulaştıracak 5 adımdan ilki gerçekleşti. Bir sonraki ateşleme, ilk ateşlemenin sonuçlarının değerlendirilmesinin ardından iki gün sonra 12 Temmuz’da gerçekleşecek. TÜBİTAK’taki çalışma arkadaşlarımızı yürekten kutluyorum." ifadelerini kullandı. 

"Dünya nüfusunun yüzde 65'inden fazlasına ulaşması hedefleniyor"

Türksat 6A'nın nihai yörüngesi, Dünya'dan 35 bin 786 kilometre uzaklıkta, dairesel bir yörünge olacak. Uydunun tam kapasiteyle faaliyete geçmesiyle birlikte, Türkiye'nin haberleşme uydularının kapsama alanı genişleyerek dünya nüfusunun yüzde 65'inden fazlasına ulaşması hedefleniyor.

Türksat 6A, 20 adet Ku Band aktarıcısıyla hizmet verecek ve 8,4 kilovat güce sahip olacak. Uydu, 4 bin 229 kilogram ağırlığında olup, Türksat'ın hizmet verdiği kapsama alanını Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'yı içerecek şekilde genişletecek.

"Uyduların ulaştığı nüfus 5 milyarın üzerine çıkacak"

Türksat 6A'nın faaliyete geçmesiyle birlikte, Türkiye, kendi haberleşme uydularıyla dünya nüfusunun yüzde 65'inden fazlasına ulaşabilir hale gelecek. Bu da Türkiye'nin uydularının ulaştığı nüfusu 3,5 milyardan 5 milyarın üzerine çıkaracak.

Türksat 6A, yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranıyla Ankara'daki TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) Türk mühendisler tarafından üretildi. Projede, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türksat, TÜBİTAK UZAY, ASELSAN, TUSAŞ ve CTECH gibi önemli kurumlar yer alıyor.

Editör: Hazal Mihrace Göksun