Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde 2013 yılından bu yana faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), Türkiye'nin siber güvenlik alanında kritik bir rol üstleniyor. Merkez, dijital dünyadaki güvenlik açıklarını kapatmak, kritik altyapıların güvenliğini sağlamak, kişisel verileri korumak ve ulusal savunma kabiliyetini artırmak amacıyla çok yönlü çalışmalar yürütüyor.

Yeni sürdürülebilir inovasyon ödülü için yarışan lüks saat üreticileri! Yeni sürdürülebilir inovasyon ödülü için yarışan lüks saat üreticileri!

Ekip ve Uzman Sayısında Artış

USOM, uzman personel takviyeleriyle siber güvenlik kalkanını güçlendirmeyi planlıyor. 2023 sonuna kadar Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) sayısının 2 bin 300'e ulaşması beklenirken, gelecek yıl bu sayının 2 bin 310 olması hedefleniyor. Uzman personel sayısının ise bu yıl 8 bin 300'e çıkarılması planlanıyor.

Sürekli Tarama ve Müdahale

Merkez, anlık olarak 17 milyon IP adresini tarayarak siber güvenlik zafiyetlerini tespit ediyor. Her gün ortalama 422 büyük saldırı engellenirken, geçen yıl 140 bin büyük saldırının önüne geçildi. Bu yıl 104 bin 708 zararlı bağlantının engellenmesi planlanıyor.

İşbirlikleri ve Eğitimler

USOM, Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone gibi operatörlerle siber savunma alanında işbirliği yapıyor. Ayrıca, verilen eğitimler ve düzenlenen yarışmalarla siber olaylara hazırlık seviyesi artırılıyor.

Yerli ve Milli Projeler

USOM, zararlı içeriklere karşı çeşitli yerli projeler geliştiriyor. AVCI, AZAD, KASIRGA ve ATMACA projeleri, ulusal siber güvenliğe önemli katkılar sağlıyor. Bu projeler, zararlı yazılımların tespitinden oltalama adreslerinin engellenmesine kadar geniş bir yelpazede hizmet veriyor.

Kaynak: AA