Çevresel sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği konularında farkındalığı artırmayı hedefleyen bilim insanlarının oluşturduğu, Prof. Dr. Halit Targan Ünal yöneticiliğindeki ekip, "Sera Gazı Emisyonu ve ÇSY (Çevresel, Sosyal ve Yönetişim) Riski Derecelendirme Raporlaması" hazırlamaya başladı.
Sera gazı emisyonlarında karbondioksit eşdeğeri olarak en büyük payı yüzde 71,8 ile enerji kaynaklı emisyonlar alıyor. Bunu sırasıyla yüzde 12,8 ile tarım, yüzde 12,5 ile endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı, yüzde 2,9 ile atık sektörü takip etti. Kişi başı toplam sera gazı emisyonu 1990'da 4,1 ton karbondioksit eşdeğeri iken, 2021'de 6,8 ton ve 2022'de 6,6 ton karbondioksit eşdeğeri olarak hesaplandı. Böylece, 2022'de toplam sera gazı emisyonu önceki yıla göre yüzde 2,4 azalarak 558,3 milyon ton karbondioksit eşdeğeri oldu. 2021 yılında Türkiye'de sera gazı emisyonları, bir önceki yıla göre yüzde 7,7 artış göstererek 564,4 milyon ton karbondioksit eşdeğeri seviyesine ulaşmıştı.
Türkiye'nin sera gazı emisyonlarını azaltma ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etme yolunda Doğuş Üniversitesi önemli bir attı. Üniversite, Prof. Dr. Halit Targan Ünal yöneticiliğinde oluşturduğu bilim ekibiyle, "Sera Gazı Emisyonu ve ÇSY (Çevresel, Sosyal ve Yönetişim) Riski Derecelendirme Raporlaması" hazırlamaya başladı.
Kurulan bilim ekibinin faaliyetleri ve amaçları hakkında Prof. Dr. Halit Targan Ünal yaptığı açıklama şu ifadeleri kullandı:
“Sera gazı emisyonu, atmosfere salınan gazların sera etkisi oluşturarak dünya yüzeyinin ısınmasına neden olmasıdır. Bu gazlar arasında karbondioksit (CO), metan (CH), azot oksit (NO) ve florlu gazlar bulunur. Sanayi, enerji üretimi, ulaşım ve tarım gibi insan faaliyetleri, bu gazların büyük ölçüde atmosfere salınmasına yol açar. Sera gazı emisyonları küresel ısınmaya, iklim değişikliğine, sağlık sorunlarına ve ekonomik zararlara yol açmaktadır. Doğuş Üniversitesi'nin Sera Gazı Emisyonu ve ÇSY Riski Derecelendirme Raporlaması, çevresel sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği konularında farkındalığı artırmayı hedeflemektedir. Bu raporlar, veri toplama ve analiz, risk değerlendirmesi, farkındalık oluşturma, politika ve strateji geliştirme gibi alanlarda katkı sağlayacaktır. Çevresel bilincin artması ve iklim değişikliği ile mücadelede ortak çabaların güçlenmesi, ülkenin ve dünyanın geleceği için hayati önem taşımaktadır.”
Türkiye'nin sera gazı emisyonunu düşürmeyi hedefleyen bilim ekibi kuruldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılına ilişkin sera gazı emisyonu verilerini açıkladı. Toplam emisyonlarda karbondioksit eşdeğeri olarak en büyük payı yüzde 71,8 ile enerji kaynaklı emisyonlar aldı.
Kaynak: İHA
Yorumlar
Trend Haberler
Ay takviminin beşinci ayı ve büyük bir tövbe ayı hangisidir?
Günümüzde hangi ikisi aynı kişidir?
Oxford Üniversitesi'nin yaptığı araştırmada 1980-1985 ve 2010-1015 yılları kıyaslandığında ikiz doğum oranları...
Acun Ilıcalı’nın kanalı devredildi: İşte yeni sahipleri
Van'da cansız bedeni bulunan Rojin'in otopsi raporu çıktı! İşte ölüm nedeni
2 aydır kayıp olan genç kız bakın nerede bulundu?
DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi'nden sürpriz karar!
Profesyonel boks müsabakalarında her raundun sonunda boksörlerin dinlenmesi için verilen süre ne kadardır?
Serdar Ortaç'tan radikal karar! Ev hapsi cezası almıştı
Emre Belözoğlu'ndan yıllar sonra gelen Galatasaray itirafı!