Fitch Ratings,  Çin'in kredi notunu "A+" olarak teyit ederken uzun vadeli dış borç görünümünü durağandan negatife çevirdi. Bu değişiklik, Çin'in kamu maliyesi görünümüne yönelik artan riskleri yansıtıyor. Son yıllarda geniş mali açıklar ve artan hükümet borçları, derecelendirme perspektifinden bakıldığında mali tamponları aşındırdı.

Fitch, Çin'in 2024'teki ekonomik büyümesinin 2023'teki %5,2'den %4,5'e yavaşlayacağını tahmin ediyor. Büyüme, büyük imalat ve teknoloji sektörleri, yüksek yatırım ve kentleşmenin desteğiyle 2028'e kadar %4,5 civarında kalması öngörülüyor.

Fitch geçen ay Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltti ve not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkardı. Bu değişiklik, Türkiye'nin makroekonomik istikrarındaki son gelişmeleri ve yapısal reformlara olan bağlılığı yansıtıyor.

Kasım ayında işsizlik yüzde 8.6'ya geriledi Kasım ayında işsizlik yüzde 8.6'ya geriledi

Fitch, Türkiye'nin 2024'teki ekonomik büyümesinin %5,3 olacağını tahmin ediyor. Büyüme, güçlü iç talep, ihracattaki artış ve yatırımların canlanması tarafından desteklenecek.

FITCH'İN KARARLARININ SEBEPLERİ

 Fitch, Çin'in kamu borcunun GSYH'ye oranının 2024'te %61,3'e yükselmesini ve bu yıl mali açığının GSYH'nin %7,1'ine ulaşmasını tahmin ediyor. Bu durum, Çin'in mali istikrarı üzerinde baskı oluşturuyor.

Fitch, Türkiye'nin cari açığının GSYH'ye oranının 2024'te %2,5'e düşmesini ve enflasyonun yıl sonunda %40'a gerilemesini bekliyor. Ayrıca, Türkiye'nin yapısal reformlara olan bağlılığı da Fitch tarafından olumlu karşılandı.

Editör: Pınar Karahan